Pobjeda nad Švedskom u drugoj utakmici kvalifikacija za EuroBasket

Sinoć je naša muška seniroska košarkaška reprezentacija upisala svoju prvu pobjedu u okviru kvalifikacija za EuroBasket 2017 u utakmici koja se odigrala u dvorani ‘Mirza Delibašić’ u Sarajevu.

Nakon visokog poraza u prvoj utakmici u Permu, naši košarkaši su u svojoj drugoj, a prvoj pred domaćom publikom došli do svoje prve pobjede i to nad reprezentacijom Švedske koju sa klupe predvodi Sarajlija Vedran Bosnić.

Nakon prvih 10 minuta imali smo prednost od 9 poena pri rezultatu 25:16. U drugoj četvrtini Šveđani su bili bolji za 4 poena (15:19) pa se na poluvrijeme otišlo sa rezultatom 40:35 i plus pet za naš tim.

Treća četvrtina pripala je Šveđanima u kojoj su anulirali zaostatak sa poluvremena, pa se u posljednjih 10 minuta susreta ušlo sa rezultatom 50:50.

Iako smo u posljednjoj četvrtini dvije minute prije kraja imali prednost od 9 poena, 10 sekundi prije kraja Šveđani su prednost smanjili na tri poena i tako stvorili šanse za produžetak. Ipak u posljednjem našem napadau, 7 sekundi prije kraja susreta Džanan Musa je sa dva poena riješio nedoumice oko pobjednika, pa je rezultat na kraju glasio 74:69.

Najefikasniji igrači u našoj ekipi su bili Jusuf Nurkić sa double-double učinkom od 19 poena i 15 skokova i Džanan Musa također sa double-double učinkom od 19 poena i 11 skokova.

Učinak naših košarkaša protiv Švedske u Sarajevu
Učinak naših košarkaša protiv Švedske u Sarajevu

Naredni susret u okviru kvalifikacione grupe C odigrat će Švedska i Rusija 7. septembra (početak u 20 sati), dok će naši košarkaši poslije tog susreta 10. septembra u tuzlanskom Mejdanu sastati se sa Rusijom. Susret sa Rusijom na rasporedu je od 20:15 sati.