TEŽAK PORAZ I UMANJENE ŠANSE ZA EP

Image

Porazom u Tel Avivu od selekcije Izraela rezultatom 74:88, u 5. kolu kvalifikacija za „Eurobasket 2009“, košarkaška reprezentacija BiH znatno je umanjila šanse za odlazak na završnu smotru Starog kontinenta.

Osim što su upisali dva vrijedna boda Izraelci su nadoknadili minus iz prvog duela u Tuzli (77:71) pa bi u sluèaju istog broja bodova nakon zadnjeg kola kvalifikacija bili u prednosti u odnosu na našu selekciju.

Nakon odliènog prvog poluvremena nakon kojeg je imala pet poena prednosti (45:40) bh. reprezentacija je u nastavku postigla samo 19, a primila 48 poena i debakl je bio neminovan.

Prosto je nevjerovatno kako su naši igraèi u drugom poluvremenu dopustili prilièno neubjedljivim domaæinima da se razigraju i poentiraju iz svih pozicija, a odnos skokova (47-27) najbolje oslikava stanje pod oba koša.

Petorka Gordiæ, Ikoniæ, Opaèak, Bajramoviæ, Kikanoviæ odlièno je otvorila susret. Play Buduænosti pogodio je dvije trojke za 15:8 u 5. minutu. Da nije bilo nepotrebne ¾urbe mo¾da bi razlika bila i dvocifrena, no „voda je tekla na naš mlin“. Na isteku prvog perioda sa zvukom sirene Kikanoviæ je pogodio trojku za vodstvo (24:19). Do kraja poluvremena igra je bila prilièno rastrzana, no naše vodstvo nije bilo ugro¾eno, osim u 17. minutu kada su domaæini prišli na samo dva poena (31:33).

Raspad sistema

Nakon minute odmora, prešli smo na zonu i do kraja poluvremena saèuvali prednost (45:40).
Zar je potrebno kazati da je pad uslijedio u treæoj èetvrtini?!. Nerezonski šutevi, loše zatvaranje u odbrani uz sve slabiji procenat šuta omoguæio je Izraelu prednost od sedam poena (63:56), a kola su definitivno „krenula nizbrdo“ u zadnjem periodu na poèetku kojeg je Eliyahu podigao razliku na 10 koševa (71:61). Od tog trenutka povratka više nije bilo, a poneki bljesak Ikoniæa ili Teletoviæa nisu bili dovoljni da se izbjegne te¾ak poraz.

U samom finišu naša selekcija pokušala je trojkama spustiti razliku na pet i manje koševa, ali je u tom ispucavanju Izrael bio mnogo uspješniji, a samo dva dalekometna šuta (Teletoviæ, Bajramoviæ) završila su u košu.

Naredni, ujedno i posljednji meè kvalifikacija reprezentacija BiH igra u subotu u Cazinu protiv Velike Britanije.

Izreal – BiH 88:74
19:24, 21:21, 14:25, 23:15
Dvorana «Nokia arena» u Tel Avivu. Gledalaca: 5.000. Sudije: Fabio Facchini (Italija), Mehmet Keseratar (Turska), Panagiotis Anastopoulos (Grèka). Pet liènih grešaka: Jazvin (BiH).
IZRAEL: Roth 2, Eliyahu 21, Limonad, Watson, Casspi 2, Halperin 22, Pnini 7, Tapiro 19, Naor, Kozikaro 6, Green 9, Tamir.
BOSNA I HERCEGOVINA: Gordiæ 6, Opaèak 12, Miloševiæ, Ikoniæ 17, Bremer 6, Jazvin, Kikanoviæ 5, Teletoviæ 8, Bavèiæ, Ðedoviæ 7, Bajramoviæ 13.

sportsport.ba