U16: Poraz od Latvije, naredni protivnik Poljska

U poljskom Radomu sinoć je naša kadetska reprezentacija odigrala svoju prvu utakmicu za plasman od 9. do 16. mjesta.

Prvi protivnik za konačni plasman na prvenstvu i opstanak u A diviziji bila je Latvija. Nakon prvih 10 minuta igre Latvija je imala prednost od dva poena pri rezultatu 17:19. Druga četvrtina pripala je našim kadetima (23:17) gdje uspjevaju preokrenut rezultat u svoju korist, pa smo na poluvrijeme otišli sa četiri poena prednosti. Rezultat na poluvremenu glasio je 40:36.

Ipak nastavak susreta pripada u potpunosti Latvijcima. Najprije u trećoj četvrtini prave potpuni rezultatski preokret (8:31) i tako u posljednju četvrtinu ulaze sa 19 poena prednosti. U posljednjoj četvrtini Latvija je povećala prednost za 4 poena (16:20) i tako sa 23 poena razlike, rezultatom 64:87, upisala važnu pobjedu u ovom susretu.

Najefikasniji u našim redovima bili su Tarik Biberović sa 16 postignutih poena uz 4 skoka, Vojin Ilić sa 12 poena uz 4 skoka i Semir Karić sa 12 poena uz tri asistencije.

Statistički učinak naših kadeta u susretu protiv Latvije
Statistički učinak naših kadeta u susretu protiv Latvije

Pobjedom nad našom reprezentacijom Latvijci su osigurali opstanak u A diviziji, pa će prvenstvo nastaviti u borbi za plasman od 9. do 12. mjesta.

Našu reprezentaciju očekuje borba za plasman od 13. do 16. mjesta, odnosno za 13. mjesto koje osigurava opstanak u A diviziji. Naredni protivnik našim kadetima je Poljska koja do sada u pet odigranih susreta baš kao i naša reprezentacija nije zabilježila pobjedu, a susret sa Poljacima je na rasporedu danas (petak) sa početkom u 16:15 sati.

Pobjedom u ovom susretu naši kadeti bi se za plasman na 13. poziciju borili sa boljim iz duela Estonija – Grčka (14 sati), dok bi u slučaju poraza od Poljaka naša reprezentacija zvanično bila član B divizije naredne godine i posljednji meč na prvenstvu odigrala protiv poražene ekipe iz gore navedenog susreta za 15. mjesto.