Kadetska rukometna reprezentacija plasirala se u polufinale Europskog prvenstva B divizije u Gruziji

Kadetska (U18) rukometna reprezentacije Bosne i Hercegovine plasirala se u polufinale Europskog prvenstva B divizije nakon jučerašnje pobjede protiv Latvije sa 36:27 u svom drugom susretu u okviru grupne faze.

U prvom kolu grupne faze grupe A Europskog prvenstva divizije B u Gruziji, izabranici Zdenka Grbavca odigrali su odličan meč i u potpunosti nadigrali domaćina turnira. Od prve minute kadeti su nametnuli svoj ritam igre, a na odmor su otišli sa prednošću od 14:5.

U drugom dijelu naši momci vodili su i sa po 19 razlike, a Gruzijci su na kraju smanjili na 13.

Adin Karanović i Adnan Sivić postigli su po šest golova, a Stjepan Jozinović i Filip Zelić dodali su po četiri. Golman Ante Grbavac upisao je 13 odbrana.

Jučer su kadeti bili bolji od vršnjaka iz Latvije sa 36:27 i tako svojom drugom pobjedom osigurali mjesto u polufinalu.

Slično kao i protiv Gruzije prekjučer, tako su naši momci odlično igrali u prvom dijelu. Latvijce smo ograničili na devet golova, a postigli smo 14.

Odlična igra nastavljena je i od sredine drugog dijela, jer se u prvih 15 minuta Latvija uspijevala održati na pet razlike, ali onda su naši kadeti ubacili u brzinu više i stigli do novog ubjedljivog trijumfa.

Kemo Hamzić bio je sjajan jučer i postigao je 11 golova iz 11 pokušaja. Adnan Sivić i Zlatko Kreso dodali su po pet, a Mislav Grgić i Haris Buljina po četiri.

Selektor Zdenko Grbavac ističe da je zadovoljan ostvarenim rezultatima u prva dva dana.

– Momci su dali sve od sebe, bore se maksimalno i mogu biti zadovoljan. Kako ne bih bio kad smo se plasirali u polufinale. Ono što sam dosada vidio, jeste da smo individualno najkvalitetnije momčad. Svi su od nas fizički spremniji, jer smo imali malo vremena, ali sve u svemu zadovoljan sam, istakao je Grbavac, čiju ekipu danas očekuje dan odmora, a onda u četvrtak meč sa Rumunijom, koji će odlučivati o prvom mjestu u grupi A.

– Mislim da imamo kvalitete da pobijedimo Rumuniju i osvojimo prvo mjesto. Ići ćemo na Bjelorusiju ili Crnu Goru, a mišljenja sam da možemo do finala, pa čak i do prvog mjesta, istakao je Grbavac.

Inače, prvo mjesto na Europskom prvenstvu divizije B donosi direktan plasman u diviziju A.

Selektor Zdenko Grabovac u Gruziju poveo je slijedeće igrače:
u18 divizija B august2016 roster

 

 

 

 

 

 

Oslobođenje/BHF PRESS