U20: Pobjeda nad Poljskom za peto mjesto na Europskom prvenstvu B divizije u Grčkoj

Danas je naša muška U20 košarkaška reprezentacija odigrala posljednju utakmicu na Europskom prvenstvu B divizije u Grčkoj.

U utakmici za plasman na peto mjesto naša reprezentacija se sastala sa Poljskom. Nakon prvih deset minuta susreta Poljaci su imali prednost od sedam poena razlike pri rezultatu 13:20. U drugoj četvrtini naši momci su bili bolji za devet poena (29:20) i tako na poluvrijeme se otišlo sa rezultatom 42:40 za naš tim.

U nastavku susreta je uslijedila fantastična treća četvrtina sa 32 postignuta poena i 11 primljenih pa su naši momci u posljednu četvrtinu susreta ušli sa 23 poena prednosti. U posljednjih 10 minuta susreta naši momci su prednost povećali za osam poena (20:12) i tako postavili konačnih 94:63 za našu reprezentaciju.

Najefikasniji u našim redovima je bio Markus Lončar sa 17 poena uz 9 skokova i dvije asistencije. Edin Atić je imao triple-double učinak sa 16 poena, 13 asistencija i 10 skokova. Aleksandar Lazić je postigao 16 poena uz 11 skokova i četiri ukradene lopte. Dvocifren je bio i Haris Ćurevac sa 15 poena uz 6 skokova i 5 asistencija. Fahrudin Manjgafić je dodao 11, a Ibrahim Durmo 10 poena.

Statistički učinak naših igrača u susretu protiv Poljske
Statistički učinak naših igrača u susretu protiv Poljske

Plasman u A diviziju su izborili Crna Gora, Island i Grčka. U finalnoj utakmici Crna Gora je bila bolja od Islanda sa rezultatom 78:76, a u utakmici za bronzanu medalju domaćin prvenstva Grčka je bila bolja od Hrvatske sa rezultatom 73:67.

Naša reprezentacija svoj nastup na Europskom prvenstvu završila na petom mjestu sa omjerom od pet pobjeda i dva poraza. Prvi strijelac ekipe je bio Kenan Karahodžić sa ukupno postignutih 89 poena odnosno 12,7 poena po utakmici, drugi odnosno treći strijelac ekipe je bio Edin Atić i Markus Lončar sa postignutih 85 poena odnosno 12,1 poena po utakmici.

Prvi skakač ekipe je bio Aleksandar Lazić sa 68 skokova odnosno 9,7 skokova po utakmici, dok je prvi asistent ekipe bio Edin Atić sa 43 asistencije odnosno 6,1 asistencija po utakmici.

Individualni učinak naših reprezentativaca na Europskom prvenstvu B divizije u Grčkoj
Individualni učinak naših reprezentativaca na Europskom prvenstvu B divizije u Grčkoj