U18 – žene: Pobjeda nad Finskom u prvoj utakmici na prvenstvu

Naša ženska juniorska (U18) reprezentacija sinoć je odigrala svoju prvu utakmicu na Europskom prvenstvu B divizije u Sarajevu.

U prvoj utakmici grupne faze (grupa A) protivnik je bila Finska. Prvu četvrtinu naše djevojke rješavaju u svoju korist rezultatom 19:7 i sa 12 poena prednosti ulaze u drugu četvrtinu. U drugoj četvrtini Finkinje su bile bolje za pet poena (12:17) pa se na poluvrijeme otišlo sa rezultatom 31:24 za našu reprezentaciju.

U prvih deset minuta drugog poluvremena Finkinje su bile uspješnije za pet poena (19:24) i tako uspjevaju da zaostatak od sedam poena sa poluvremena smanje na svega dva poena.

U posljednjih deset minuta susreta prednost od dva poena se smjenjivala do pet minuta prije kraja susreta kada su Finkinje serijom od 5-0 napravile prave prednost od četiri poena. Nakon toga uslijedila je naša serija od 4-0 i minut i 40 sekundi do kraja susreta rezultat je glasio 61:61.

Nakon toga Finkinje pogađaju za plus dva 53 sekunde prije kraja susreta. Milina Mišeljić sa dvije vezane trojke dovodi našu reprezentaciju u prednost od četiri poena 16 sekundi prije kraja susreta. Nakon druge naše trojke Finkinje vraćaju trojku i tako 13 sekundi prije kraja smo imali prednost od jednog poena.

Naredni napad od dva slobodna bacanja Melisa Brčaninović je iskoristila jedno i 11 sekundi prije kraja imali smo prednost od dva poena. Napad poslije Finkinje ne koriste. Pet sekundi prije kraja susreta imale su dva slobodna bacanja koja nisu realizovana, tako da rezultat na kraju susreta je glasio 68:66 za našu reprezentaciju.

Najefikasnija u našim redovima je bila Melisa Brčaninović sa postignuta 24 poena uz 16 skokova i 5 asistencija. Dvocifrene su bile još Milina Mišeljić sa 12 poena uz 7 skokova i Nikolina Zubac sa 10 postignutih poena uz 10 skokova.

Statistički učinak naših djevojaka u susretu protiv Finske
Statistički učinak naših djevojaka u susretu protiv Finske

Naredni protivnik našoj ženskoj juniorskoj reprezentaciji je Portugal koji u do sada dva odigrana susreta ima polovičan učinak, poraz od Islanda 52:61 i pobjedu nad Rumunijom 69:53.

Susret Portugal – BiH na rasporedu je danas (ponedjeljak) sa početkom u 18:45 sati u KSC Ilidža.