EP: Mesud Pezer dvanesti u finalu bacanja kugle, Amel Tuka četvrti u finalnoj utrci na 800 metara

Mladi atletičar Bosne i Hercegovine Mesud Pezer učestvovao je u svom prvom velikom finalu na Europskm prvenstvu u Amsterdamu.

Mladi bacač kugle je osvojio posljednje mjesto u finalu, ali nije mala stvar biti 12. u Europi.

U prve dvije serije je prestupio, da bi u trećoj ostvario hitac od 19.49.

Treću titulu prvaka Europe u nizu, poslije Helsinkija 2012. i Ciriha 2014., osvojio je Nijemac David Štrol hicem od 21.31 u petoj seriji. Srebro je osvojio Poljak Mihal Haratik, koji je u posljednjoj seriji bacio kuglu 21,19 i tako na treće mjesto potisnuo Portugalca Canga Arnaudova, takmičara koji je još od prve serije imao 20,59.

atletika_tabela_nl2016_bacanjekugle_finale
Konačni rezultati – finale, bacanje kugle – Europsko prvenstvo Amsterdam 2016

Pezer je inače svjetski juniorski šampion, a njegov najbolji ovogodišnji rezultat bio je 20.58 zabilježen u američkom Irvinu.

Najbolji atletičar Bosne i Hercegovine Amel Tuka nije uspio da osvoji medalju na Europskom prvenstvu u Amsterdamu.

Tuka je bio na korak od osvajanja prve europske medalju za Bosnu i Hercegovinu. Srednjeprugaš iz Kaknja je u finalu utrke na 800 metara kroz cilj prošao četvrti s vremenom 1.45.74 što je za 20 stotinki slabije za novo pobjedničko postolje.

Zlatnu medalju ponovo je osvojio Poljak Adam Šot, srebrni je bio njegov sunarodnjak Marsin Levandovski, dok je bronza pripala Eliotu Žilu.

atletika_tabela_nl2016_800m_finale
Konačni rezultati – finale, utrka na 800 metara – Europsko prvenstvo Amsterdam 2016

“Već sam opravdao svoj nastup na Europskom prvenstvu, samim ulaskom u finale, jer sam tek tri sedmice uoči takmičenja odlučio da ću ovdje nastupati. Moj trener je odlučio da bi Europsko prvenstvo moglo poslužiti kao uvertira za Olimpijske igre. Zato nisam puno očekivao budući da su svi najbolji tempirali formu za Europsko prvenstvo”, rekao je Amel Tuka prije današnje trke.

mondo.ba/BHF PRESS