Mešić u Riju 2016. pod hrvatskom zastavom?

Naš olimpijac u atletici Kemal Mešić, po okončanju studija na američkom Univerzitetu Florida, preselio se u Zagreb, da trenira pod nadzorom svjetski poznatog trenera Ivana Ivančića.

U tome ne bi bilo ništa sporno da nije izjave ovog kuglaša (rođenog 4. avgusta 1985. u Rogatici) u izdanju zagrebačkih “Sportskih novosti” – da nema ništa protiv da uzme hrvatsko državljanstvo i na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. nastupi pod zastavom naših susjeda.

– Da, to sam rekao i postoje realni izgledi da u Riju nastupim za Hrvatsku. Razočaran sam u svoj AK Sarajevo, Atletski savez BiH… Samo i donekle Olimpijski komitet pomaže mene i druge sportiste, ali i to će uskoro prestati.

Od toga ne mogu ni živjeti, a kamoli platiti trenera, vitaminizaciju… U klubu, čiji sam član 15 godina, kada sam došao, niko me nije ni dočekao, pitao treba li mi šta. Imam 28 godina i nemam nigdje ništa, ali ne želim kukati. Uvijek se nađe izlaz – rekao je Mešić u jučerašnjoj izjavi za “Avaz”.

Dodao je da će na narednim Mediteranskim igrama u turskom Mersinu te na Svjetskom prvenstvu u Moskvi (ako ispuni norme) nastupati za BiH.

– Naravno, volim svoju zemlju kao što svako voli svoju, ali ne mogu više na ovakav način raditi. U ponedjeljak ću poslati svoje zahtjeve za pripreme Atletskom savezu BiH do 2016. godine, jer mi je glavni cilj nastup na OI-ju u Riju. Prema planovima trenera, tada bih mogao bacati i više od 22 metra – istaknuo je Mešić.

Generalni sekretar Atletskog saveza Bosne i Hercegovine Milan Pedalo, komentirajući Mešićev slučaj, kazao nam je da je “Kemo u pravu, ali je mogao sve to reći i na drugačiji način”. On se nada da Mešić zna koliko napora čine u Savezu da pomognu i njega i druge takmičare te u kakvim uvjetima djeluju ASBiH, OK BiH, klubovi…

– Svjesni smo mi da to nije dovoljno, jer primjera radi, kada bismo samo na pripreme Mešića potrošili godišnji budžet Saveza, koji je prošle godine iznosio manje od 60.000 eura, ni to ne bi bilo dovoljno. Znamo koliko dobivaju takmičari iz našeg susjedstva, a kamoli iz bogatijih zemalja, ali nije malo ni 600 američkih dolara, koliko je uoči OI-ja u Londonu godinu svakog mjeseca njemu i drugim takmičarima isplaćivao OKBiH – naglasio je Pedalo.

Na pitanje hoće li ASBiH udovoljiti eventualnom zahtjevu Mešića i Hrvatske za promjenu sportskog državljanstva, Pedalo je odgovorio potvrdno.

– Savez je do sada svakom takmičaru koji je podnio zahtjev za promjenu sportskog državljanstva, udovoljio. Zato ne vjerujem da će se u ovom slučaju bilo šta promijeniti. No, on, i uz našu saglasnost, mora pauzirati godinu prije nego što stekne pravo nastupa za Hrvatsku. Takvi su propisi – istaknuo je Pedalo.

Mešić bi, kaže, pauzirao u idućoj godini, kada su na programu samo dva velika atletska takmičenja, Evropsko prvenstvo na otvorenom i Svjetsko u dvorani.

Pedalo podsjeća na slučaj Asmira Kolašinca. Ovaj srbijanski reprezentativac nedavno je osvojio zlatnu medalju na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Geteborgu.

– Kolašinac je prije nekoliko godina izrazio želju da nastupa za BiH. Pitao je šta mu možemo ponuditi. Rekao sam mu da mu možemo dati ono što dajemo i Hamzi Aliću, a Aliću dajemo ništa – ističe Pedalo.

Avaz