U17 reprezentativci bolji od Španije u drugom prijateljskom susretu

Kadetske košarkaške selekcije Bosne i Hercegovine i Španije odigrale su večeras drugi susret u sklopu priprema za odlazak na Svjetsko prvenstvo do 17 godina, a pobjedu je na kraju ostvarila naša selekcija, koja je sjajnom posljednjom četvrtinom došla do ubjedljive pobjede od 79-67.

Večerašnja se utakmica igrala u Vitezu, gradu selektora Josipa Pandže, kojeg je lokalna publika ispratila na sebi svojstven način na još jedno veliko takmičenje. I ovaj put naš je tim imao dobru podršku sa tribina, a utakmica je od početka bila nešto drugačija od sinoćnje.

Španci su nakon sjajne sinoćnje posljednje četvrtine sa odličnom igrom nastavili i u prvoj četvrtini večerašnjeg susreta, a na kraju ovog dijela igre su vodili rezultatom 24-20. Iako su gosti igrali bolje, naš tim je držao priključak i Špancima nije dopuštao da se dugoročno i ozbiljnije odvoje. Tako je na poluvremenu rezultat iznosio 40-36 za Španiju, a utakmica je bila u potpunosti otvorena za oba tima.

Treća četvrtina donosi znatno bolju košarku naših reprezentativaca, koji u potpunosti okreću susret u našu korist. Tako smo na početku posljednje četvrtine vodili rezultatom 59-56 i imali stvari u svojim rukama do kraja meča.

Španci su na početku posljednje četvrtine prijetili da se vrate u meč, ali je naš tim igrao puno strpljivije i smirenije nego sinoć, te je 4 minute do kraja meča imao sigurno vodstvo rezultatom 72-63. Do kraja susreta, naš tim je nastavio pokazivati svoju klasu, a Španiju je dobio konačnim rezultatom od 79-67.

u17_statistika_spanija_vitez
Statistički učinak naših košarkaša

Džanan Musa je sa 26 poena, 5 skokova i 6 asistencija bio najbolji igrač našeg tima i večeras, ali ovaj put je imao znatno bolju podršku svojih saigrača. Emir Čerkezović je ubacio 15 poena, uz 7 skokova i asistenciju, dok je Sani Čampara upisao 13 poena, 4 skoka i 2 asistencije. Dvocifren je bio još i Aleksa Janković, koji je uz 11 poena upisao i 9 skokova te asistenciju.

Kod gostiju, Josep Busquets je jedini imao dvocifren učinak, sa 19 poena te po jednim skokom i asistencijom.

Sport1/BHF PRESS