U17: Španija preokretom do pobjede nad BiH u prijateljskom susretu u Sarajevu

Reprezentacija Bosne i Hercegovine do 17 godina, koja će našu zemlju predstavljati na predstojećem Svjetskom prvenstvu, sionć je u Skenderiji odmjerila snage sa selekcijom Španije, u pretposljednjem duelu pred put na prvenstvo.

Iako je tokom najvećeg dijela susreta naš tim vodio, Španija je na kraju zabilježila pobjedu rezultatom 77-74. Naša reprezentacija je sinoć igrala pred publikom koja je bila zaista bogata poznatim ličnostima iz svijeta košarke. Podršku su im svojim prisustvom dali Mirza Teletović, Damir Mulaomerović, Nenad Marković, Jusuf Nurkić, Razija Mujanović, Tima Džebo…

U sjajnoj atmosferi, pred oko šest hiljada navijača, naš tim je sjajno otvorio meč i nakon prve četvrtine je imao ogromnu prednost od 31-18. Igrali smo tada sjajno, a Španci nisu imali nikakve šanse da pariraju raspoloženom Džananu Musi, dok je i Sani Čampara igrao jako dobro.

Španci su se počeli vraćati u susret u drugoj četvrtini, ali naš tim je i dalje držao konce igre u svojim rukama, pa je rezultat na poluvremenu glasio 42-33 za naše košarkaše. Drugo poluvrijeme je donijelo dosta izjednačenu igru, a oba tima su isprobavala određene taktičke varijante, pa se rezultat utakmice ne može uzimati u potpunosti relevantnim.

Španija je tokom treće četvrtine nastavila smanjivati vodstvo našeg tima, tako da je na početku posljednjeg dijela utakmice naš tim vodio rezultatom 57-49. Nakon toga je došla i očajna posljednja četvrtina, u kojoj je Španija u potpunosti deklasirala naš tim, no vrijedi istaći da naši igrači i nisu baš igrali na maksimumu svojih mogućnosti. Španija je došla do potpunog preokreta, a na kraju je slavila pobjedu rezultatom 77-74.

u17_statistika_spanija_sarajevo
Statistički učinak naših košarkaša

Džanan Musa je za naš tim ubacio 32 poena, čemu je dodao 11 skokova i 4 asistencije, a on je ujedno bio i jedini igrač u našem timu sa dvocifrenim učinkom po broju poena. Sani Čampara je ubacio 9 poena, a tome je dodao 4 skoka. Kod gostiju, Josep Busquets je ubacio 17 poena, čemu je dodao 3 skoka.

Svoj posljednji susret pred odlazak na Svjetsko prvenstvo koje će biti odigrano od 23.6. do 3.7.2016. godine u Španiji naši U17 reprezentativci igraju danas (12.06.) u Gradskoj Dvorani u Vitezu sa početkom u 21:15 sati.

Sport1/BHF PRESS