Teletović: ”Nisam se oprostio od reprezentacije BiH, bit ću Vujoševiću na raspolaganju u budućnosti”

Mirza Teletović, kapiten košarkaške selekcije BiH, nije rekao zbogom reprezentaciji naše zemlje, kako su pojedini mediji, ne provjeravajući činjenično stanje, prenijeli.

Teletović je obavio razgovor s potpredsjednikom Košarkaškog saveza BiH Sejom Bukvom, gdje se razgovaralo o budućnosti našeg kapitena u bh. selekciji, kao i samim pretkvalifikacijama, a nakon razgovora s detaljima je upoznat i selektor Duško Vujošević, te je dogovoreno kako Teletović neće igrati pretkvalifikacije, kako bi se dao prostor mlađim igračima.

To ni u kom slučaju ne znači da se Mirza oprostio od reprezentacije BiH, koja je dio njegovog identiteta i za koju nastupa više od 10 godina.

“Sve ono što se desilo u prošlim kvalifikacijama ostavilo je velikog psihološkog traga na meni, što se odrazilo i na moje igre u klubu. Nažalost, niko me nije zaštitio od medijskog linča, niti to pokušao, a samo su se trebale iznijeti činjenice. Na kraju sam morao sam sebe zaštititi i svoju porodicu, a potrudio sam se da izgladim incident i javnosti objasnim sve što se dešavalo. I ovim putem želim zahvaliti svima koji su prepoznali moju iskrenost i saslušali sve relevantne činjenice. Umjesto da krenemo dalje, selektor me se odrekao, iako sam želio biti dio tima koji je putovao u Švedsku. To je sada dio prošlosti, ali sve što se dešavalo itekako je uticalo na mene. Dakle, još jednom podvlačim – od reprezentacije se nisam oprostio i bit ću na raspolaganju u budućnosti, ali nakon razgovora s gospodinom Bukvom, odlučili smo da ne igram u pretkvalifikacijama. Ako se promijeni sistem takmičenja, rado ću se odazvati novom selektoru, a smatram da u pretkvalifikacijama šansu za dokazivanje i igru trebaju dobiti mlađi igrači, pred kojima je svijetla budućnost, jer imamo kvalitet da savladamo sve protivnike. Zbog svoje budućnosti i karijere, odluka da preskočim pretkvalifikacije nije donesena ishitreno, već sam o tome jako dugo razmišljao. Znam da će biti i onih koji će sve protumačiti krivo, ali svi koji me poznaju znaju koliko volim Bosnu i Hercegovinu i s koliko žara, želje, strasti i entuzijazma nosim dres BiH. Uostalom, po završetku karijere ću nastaviti živjeti u najljepšoj zemlji na svijetu – BiH i niko mi ne može oduzeti činjenicu da sam njen ponosni građanin”, naglasio je Teletović.

Posljednjih dana vodila se velika polemika o nepozivanju Džanana Muse u U18 selekciju, koju čeka Europsko prvenstvo A divizije, a koje se poklapa sa pripremama seniorske reprezentacije.

“Postoji tu više interesa, Saveza, selektora, samog igrača. Problem je što se termini poklapaju. U moru povreda u A timu, procijenjeno je da on ostane u seniorskoj selekciji. Tu odluku su donijeli selektori Vujošević i Boris Džidić. Pozitivna je priča što će raditi s Vujoševićem, a on je i svojim igrama pokazao da pretenduje za najbolji bh. tim. S druge strane, imamo U18 selekciju koja nas je navikla na sjajne rezultate, a koja će biti lišena usluga najboljeg igrača”, govori direktor muških košarkaških selekcija Siniša Kovačević.

Inače, što se tiče samog rostera seniorske selekcije, Vujošević je zasad ostao bez trojice igrača koji su se našli na spisku. Zbog povreda su otpali Elmedin Kikanović, Miralem Halilović i Emir Sulejmanović.

“Sva trojica su poslali medicinsku dokumentaciju i nažalost oni neće biti u kombinacijama, iako je njihova želja za nastupom za BiH neupitna”, zaključio je Kovačević.

S druge strane, još nije poznato hoće se novom selektoru odazvati Jusuf Nurkić.

Podsjetimo, najbolji bh. košarkaši će od 2. do 19. augusta igrati pretkvalifikacije za SP. Naša selekcija se nalaze u grupi sa Švedskom, Armenijom i Slovačkom, a dvije prvoplasirane selekcije će izboriti nastup u kvalifikacijama za Mundobasket.

Klix/Nezavisne