U-17 EURO: Poraz od Njemačke u drugom susretu na prvenstvu

U susretu drugog kola grupe B Evropskog prvenstva za kadete reprezentacija Bosne i Hercegovine je večeras na Dalga Areni u Bakuu poražena od Njemačke rezultatom 1:3.

Već na samom otvaranju susreta bh tim je došao do prednosti. Nakon kornera kapiten Jasmin Čeliković je bio najviši u skoku, šutirao glavom a lopta se od Baacka odbila u gol.

Odličnu priliku Njemci su imali u 10’ kada je Dadashov sa pet metara od Vasiljevog gola pogodio prečku. Rezultat je poravnao Atakan Akkaynak u 17’ iz jedanaesterca.

Stefan Kovač je mogao vratiti prednost našem timu u 23’ kada je išao sam ka golu Njmačke, ali je Bartels zaustavio njegov udarac.

Sjajnu priliku propustio je i Demirel Veladžić u 39’. Nakon što ga je odlično proigrao Smajić, Veladžić se našao sam pred Bartelsom, krenuo je u dribling i golman Njemačke je izbacio loptu u korner.

Od 41’ naš tim je igrao sa igračem manje kada je slovački sudija Kralović isključio Rijada Sadikua. Od tog trenutka Njemci su imali više loptu u posjedu, ali je i naš tim pokušavao iz kontri da dođe do pogotka.

Igrala se 60’ kada je Benjamin Hadžić prošao po lijevoj strani, ušao u kazneni prostor protivnika, no lopta je nakon njegovog šuta otišla ravno u ruke Bartelsa.

U 66’ Njemci su kaznili taj promašaj preko rezerviste Yari Ottoa koji je pogodio donji lijevi ugao Vasiljevog gola. Isti igrač u 72’ koristi nesporazum u odbrani našeg tima i postiže pogodak za 3:1 što je bio i konačan rezultat utakmice.

Ovim porazom izabranici Sakiba Malkočevića izgubili su šanse za plasman u četvrtfinale.

Posljednju utakmicu na ovosezonskom Evropskom prvenstvu bh kadeti će odigrati protiv Ukrajine 11. maja u 19.15 po lokalnom vremenu (17.00 CET) na stadionu „8 km“ u Bakuu.

Njemačka-Bosna i Hercegovina 1:3 (1:1)
Dalga Arena, Baku (Azerbejdžan).
Sudija: Peter Kralović (Slovačka).
Pomoćnici: Vasili Ermischin (Moldavija), Balazs Buzas (Mađarska).
4. sudija: Sergejus Slyva (Litvanija).

Golovi: 0:1 Jasmin Čeliković (2’), 1:1 Atakan Akkaynak (17’-penal), 2:1 Yari Otto (66’), 3:1 Yari Otto (72’).

Žuti kartoni: Atakan Akkaynak (Njemačka), Rijad Sadiku (BiH).
Crveni karton: Rijad Sadiku (BiH).

Njemačka: Jan-Christoph Bartels, Gian-Luca Itter, Tom Baack, Florian Baak, Atakan Akkaynak (71. Jannis Kübler), Kai Havertz, Arne Maler, Renat Dadashov, Sam Francis Schreck (41. Jan-Niklas Beste), Jano Baxmann (63. Yari Otto), Davide Itter. Selektor: Meikel Schonweltz.

Bosna i Hercegovina: Filip Vasilj, Ševkija Resić (63. Saša Perić), Milan Mirić, Rijad Sadiku, Amar Beširević, Stefan Kovač, Jasmin Čeliković, Demirel Veladžić (44. Nikola Vuletić), Predrag Vladić, Edis Smajić (59. Tomas Dadić), Benjamin Hadžić. Selektor: Sakib Malkočević.

N/FS BIH