U-17 EURO: Poraz od Austrije na otvaranju prvenstva

„U-17“ reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je danas na stadionu „8 km“ u Bakuu od Austrije sa 0:2 u prvom kolu grupe B Evropskog prvenstva.

Igrala se 18’ kada je Christoph Baumgartner iskoristio nesmotrenost u našoj odbrani i nemoetan sa 5 metara savladao Filipa Vasilja za 1:0. Prije toga Tomas Dadić je izblokirao jedno ispucavanje austrijskog golmana, ali je lopta otišla u gol-aut.

U 26’ dobru priliku su imali Austrijanci kada je iz slobodnog uarca sa oko 20 metara od Vasiljevog gola Alexander  Burgstaller šutirao preko gola. Drugi pogodak za Austriju ponovo je postigao Baumgartner u 35’.

Najbolju priliku u prvom poluvremenu naš tim je imao u 39’ kada je Čeliković odlično uhvatio volej na ivici šesnaesterca, ali je Benjamin Ožegović izbacio loptu u korner.

U drugom periodu igre nakon dvije prilike Austrijanaca i naš tim je zaprijetio, ali je lopta nakon šuta Benjamina Hadžića u 57’ otišla preko gola. Isti igrač je nakon jednog kornera u 64’ bio najviši u skoku, no njegov pokušaj glavom sa peterca zaustavio je golman Ožegović.

Naši kadeti su u drugom poluvremenu imali više od igre, ali nisu uspjeli da postignu pogodak. Amar Beširević je u 75’ šutirao iz velike udaljenosti, ali je lopta otišla tik uz desnu stativu austrijskog gola i to je bila posljednja šansa na susretu.

U drugom kolu izabranici Sakiba Malkočevića sastaće se sa Njmačkom na Dalga Areni  8. maja u 19 sati po lokalnom vremenu (17:00 CET).

Austrija-Bosna i Hercegovina 2:0 (2:0)
Stadion: 8 km, Baku (Azerbejdžan).
Sudija: Petr Ardeleanu (Češka Republika).
Pomoćnici: Georgi Todorov (Bugarska), Marios Dimitraidis (Kipar).
4. sudija: Alain Durieux (Luksemburg).

Golovi: 1:0 Christoph Baumgartner (18’), 2:0 Christoph Baumgartner (35’).

Žuti kartoni: Jorg Wagnes, Alexander Burgstaller (Austrija), Tomas Dadić (BiH).

Austrija: Benjamin Ožegović, Alexander Burgstaller, Luca Meisl, Valentino Muller, Philipp Sittsam (69. Dominik Fitz), Christoph Baumgartner (57. Nicolas Meister), Romano Schmid, Lucas Malicsek, Dario Marešić, Jorg Wagnes (41. Leonardo Zottele), Kelvin Arase. Selektor: Andreas Heraf.

Bosna i Hercegovina: Filip Vasilj, Amar Beširević, Amir Čeliković, Amir Velić (41. Saša Perić), Milan Mirić, Stefan Kovač, Tomas Dadić (52. Ševkija Resić), Demirel Veladžić, Nedim Hadžić (71. Edis Smajić), Rijad Sadiku, Benjamin Hadžić. Selektor: Sakib Malkočević.

N/FS BIH