EuroBasket 2015: Bosna i Hercegovina nakon velike borbe poražena od Poljske

Seniorska reprezentacija naše države je poražena u prvom kolu Europskog prvenstva od Poljske rezultatom 68:64. Iako su Poljaci na startu treće četvrtine imali višak od petnaest poena, naša reprezentacija se uspjela vratiti i boriti za trijumf.

No, ipak smo mi bolje počeli. Dalibor Peršić je u prvom napadu pogodio 2+1 situaciju, a poslije i tricu, te smo poveli. Vodili smo nakon prve četvrtine meča rezultatom 18:16. Ipak, Poljska je proigrala u drugoj četvrtini meča. Kada je izašao Martin Gortat zbog dva napravljena prekršaja, Poljaci su nižom petorkom odigrali nekoliko kontranapada i rezultat je na poluvremenu glasio 40:30.

Već spomenuta prednost od petnaest poena se desila na početku treće četvrtine, ali se izabranici Duška Ivanovića nisu predavali. Tricom Šutala i Renfroea uspjeli smo spustiti prednost Poljske na jednocifrenu, a onda je Milošević poentirao i ušlo se u rezultatski egal. Treću četvrtinu meča smo dobili rezultatom 23:18 i na ulasku u posljednjih deset minuta imali zaostatak od pet poena.

Poslije toga su oba tima imala velikih problema sa napadima, a dugo je stajao rezultat 62:57. Tada smo propustili zaista mnogo šansi da se dodatno približimo. Utakmica je praktično riješena nesportskom greškom našeg najboljeg igrača Andrije Stipanovića, kada je Gortat pogodio jedno slobodno bacanje.

Do kraja je Šutalo vratio na minus dva, ali bilo je kasno. Najefikasniji igrač u redovima naše reprezentacije je bio Andrija Stipanović sa 20 ubačenih poena, dok su Milan Milošević, Alex Renfroe i Marko Šutalo ubacili po 8 poena. Renfroe je dodao i 6 skokova, te 5 asistencija, dok je Milošević zabilježio 7 skokova. Na drugoj strani je najbolju partiju upisao Adam Waczynski koji je ubacio 15 poena.

KS BIH