Bajramović: ‘Odbrana je bila ključna’

ImageImali smo dosta problema u odbrani, što se odrazilo na konaèan rezultat, kazao je Mensur Bajramoviæ, selektor košarkaške reprezentacije BiH, nakon poraza od Velike Britanije (74:82) u 3. kolu kvalifikacija za plasman na “Eurobasket 2009” u Poljskoj.

Naša selekcija se dobro dr¾ala u prvom dijelu. Nakon prvog perioda na semaforu je stajalo 18:20 za protivnika, a po isteku poluvremena – 41:41.

Pad je uslijedio u treæem periodu. Luol Deng se razigrao, a šut je stao izabranike Mensura Bajramoviæa, posebno Ernesta Bremera i Nihada Ðedoviæa, koji su po 10 poena ubacili u prvih 20 minuta. Vrlo brzo Britanci su otišli na 14 koševa prednosti (66:52), pa je bilo jasno da æe u zadnjih 10 minuta biti praktièno nemoguæe vratiti se u igru. Posljednju nadu da bi mogli preokrenuti rezultat u trenucima kada smo se primakli na šest poena (60:66) ugasili su Deng i Pops Menah Bonsu.

“Svog protivnika smo upoznali na turniru u Turskoj i znali smo o kakvom je timu rijeè. Osim toga, dolaskom NBA zvijezde dobili su dodatni kvalitet i bilo je jako teško oduprijeti se. Raduje me rezultat iz Èeške jer je jasno da æe u našoj kvalifikacionoj grupi odluèiti bolja koš razlika, odnosno u gostima æe biti nemoguæe osvojiti bodove pa æe se krug zatvoriti”, smatra Bajramoviæ.

Bremer je u prvom poluvremenu zadao dosta problema Britancima, ali se u nastavku nije proslavio. Odliènom odbranom naš rival zaustavio je njegove prodore, asistencije i šuteve.

“Utakmica je bila teška. U prve dvije èetvrtine smo igrali poen po poen što nam je odgovaralo, ali smo pali u prvih nekoliko minuta treæeg perioda, što je bilo kljuèno za konaèan rezultat. Kasnije se bilo teško vratiti”, naglasio je Bremer.

Naredni susret kvalifikacija za plasman na “Eurobasket 2009” naša selekcija odigraæe sutra u Cazinu protiv selekcije Èeške, koja je u drugom susretu 3. kola na svom parketu deklasirala Izrael sa 91:70

nezavisne