I naredne godine u diviziji A: U-18 reprezentacija BiH osvojila 12. mjesto na EP u Turskoj

Juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine na ovogodišnjem Europskom prvenstvu odžanom u turskoj Konji zauzela je 12. mjesto i tako drugu godinu za redom (2012 godine osvojili EP divizije B) osigurala opstanak u TOP 16 reprezentacija starog kontinenta.

Podsjećamo na prošlogodišnjem EP održanom u Latviji, naši juniori u svom prvom nastupu u diviziji A su zauzeli 13. mjesto i tako osigurali opstanak.

U okviru grupne faze prvog kruga prvenstva u Turskoj, naši juniori su u prvoj utakmici na prvenstvu poraženi od Grčke (69:78), da bi u preostala dva susreta upisali dvije pobjede.

Najprije su savladali domaćina prvenstva Tursku sa 73:66, a nakon toga i Češku 72:65, što je bilo dovoljno za drugu poziciju i plasman u drugi krug.

U okviru grupne faze drugog kruga naši juniori su se našli u grupi sa Turskom, Grčkom, Srbijom, Crnom Gorom i Španijom. Prenešeni su bodovi iz prvog kruga (pobjeda protiv Turske i poraz od Grčke), i na rasporedu su ostala tri susreta. Nažalost naši juniori su poraženi u sva tri susreta.

Bolji su bili vršnjaci iz Srbije (71:77), Crne Gore (64:73) te Španije (67:84) te je tako naša juniorska reprezentacija završila svoj nastup u drugom krugu na posljednjem mjestu i  shodno propozicijama takmičenja uključila se u borbu za plasman od 9. do 16. mjesta divizije A.

Podsjećamo, divizija A broji 16 najboljih ekipa starog kontinenta, od kojih tri najslabije plasirane sele u niži rang, odnosno diviziju B.

U borbi za plasman, a samim tim i opstanak, naše juniore je u prvoj utakmici čekala reprezentacija Češke sa kojom su već jednom odmjerili snage i bili uspješniji. Sama pobjeda u ovom susretu je značila automatski plasman za borbu od 9. do 12. mjesta, odnosno siguran opstanak u društvu TOP 16 reprezentacija starog kontinenta.

Naši junior su po drugi put bili bolji od Češke, ovaj put sa 10 poena razlike (87:77) i tom pobjedom su ušli u borbu za plasman od 9. do 12. mjesta. Naredni protivnik je bila Francuska.

Francuzi su bili prejaki za našu juniorsku reprezentaciju i slavili su sa rezultatom 52:68.

U posljednjoj utakmici EP u Turskoj, naša juniroska reprezentacija se u borbi za plasman na 11. mjesto. Protivnik našim juniorima je bila reprezentacija Crne Gore, sa kojom su već jednom odmjerili snage u drugom krugu. Crna Gora je bila bolja od naših juniora, ovaj put sa rezultatom 64:85.

Naš najbolji igrač na ovom prvenstvu je bio Edin Atić. On je u prosjeku bilježio 16 poena, imao 5.3 skokova u prosjeku, te 2.4 asistencije po svakom meču.

Kada se pogleda cjelokupan turnir, naša reprezentacija je napravila veliki uspjeh i do sada najveći u omladinskim kategorijama, jer smo završili među prvih 12 u Europi.

Selektor  Dragan Bajić za EP u Turskoj je odabrao slijedeće igrače:

  1.  Mirsad Pilavdžić    
  2.  Edin Atić  
  3.  Ivo Garić 
  4.  Milenko Predić
  5. Haris Ćurevac
  6. Damir Hadžić   
  7. Nedim Đedović
  8. Enis Memić   
  9. Aleksandar Lazić
  10. Đorđe Aleksić
  11. Imran Polutak
  12. Rijad Smajlović 

BHF PRESS