Košarkaši rutinski protiv Velike Britanije

Večeras se naša košarkaška reprezentacija u okviru kvalifikacija za Eurobasket 2015. na gostujućem parketu sastala sa selekcijom Velike Britanije. 

Naši momci su potvrdili da su trenutno dosta bolja ekipa od naših večerašnjih rivala te su slavili sa rezultatom 80-67, no isto tako se vidjelo i da u ovom momentu ne igraju na maksimumu svojih mogućnosti, jer je u posljednjoj četvrtini Velika Britanija bila u jednom momentu značajno smanjila veliku prednost naše reprezentacije.

Selektor Duško Ivanović je utakmicu počeo bez Mirze Teletovića (Gordić, Mitrović, Šutalo, Stipanović i Kikanović), što je rezultiralo neefikasnom i bezidejnom igrom u napadu na samom početku. Ali s druge strane ni Britanci nisu bili ništa bolji, pa je dugo stajao rezultat 2-1. Nakon toga je uslijedila mala pauza zbog tehničkih problema sa semaforom, nakon koje su naši reprezentativci zaigrali mnogo bolje. Nemanja Mitrović je prvom trojkom na utakmici pokrenuo seriju poena, nakon koje smo došli do prednosti od 11-3. U isto vrijeme igrali smo jako dobro u odbrani i Britanci nisu imali prilike za lahke poene.

U 5. minuti je u igru usao Teletović i nakon samo dva napada došli smo i do deset poena razlike (15-5). Minutu prije kraja prve četvrtine Teletović je pogodio i svoju prvu trojku, nakon koje smo poveli sa 20-7. Na kraju je prva dionica završila 23-11 za Bosnu i Hercegovinu.

Druga četvrtina je za našu reprezentaciju počela kao i prva, tricom Nemanje Mitrovića. Odmah nakon toga je i Teletović pogodio tricu sa velike udaljenostp za najveću prednost do tada od 29-13.

Clark je odmah nakon toga uzvratio trojkom za Britance, ali je Teletović fauliran pri šutu za tri poena, nakon čega je realizovao sva tri slobodna bacanja i vratio prednost na 16 poena prednosti.

Uslijedila je serija poena sa obje strane, a onda je Mitrović pogodio jos jednu tricu za našu prednost od 37-20. Podsjetio je Nemanja Mitrović ovim šutevima na svog oca Miroljuba iz dana kada je nastupao za KK Bosna Sarajevo.

Britanci su zvali minutu odmora, nakon kojeg su uspjeli da konsoliduju svoje redove u napadu, ali u odbrani nisu imali rješenje za Nemanju Mitrovića, koji je nemilosrdno pogađao trice.

Do kraja poluvremena nepovezana igra na obje strane, što je na kraju više odgovaralo našim momcima. Rezultat na poluvremenu je glasio 46-31 za našu reprezentaciju.

Početak treće četvrtine donio je sjajnu igru naše reprezentacije i predvođeni Teletovićem, vrlo brzo su naši momci došli do 23 poena prednosti (60-37). Nakon toga uslijedio je blagi pad u našoj igri, a Britanci su to iskoristili da smanje prednost na 60-42. Seriju promašaja je prekinuo Elmedin Kikanović, kada je imao lijepo polaganje prilikom čega je i fauliran, pa je nakon toga realizovao i slobodno bacanje.

Do kraja ove dionice vidjeli smo nekoliko poena sa obje strane, a rezultat je na kraju bio 67-50.

Početak zadnje četvrtine donio je puno grešaka sa naše strane, a Britanci su to iskoristili za mini seriju od 4-0. Nakon toga uslijedila je razmjena poena sa obje strane, pogađali su Šutalo i Teletović s jedne, a Achara sa druge strane. Bio je ovo sada vec tradicionalni pad u igri naše košarkaške reprezentacije tokom jedne utakmice. Britanci su uspjeli smanjiti prednost na samo 10 poena (71-61).

Prosto je nevjerovatno kako se već godinama ponavlja ista stvar. Selektori se mijenjaju, ali mentalitet ostaje isti. Tokom svake utakmice naša reprezentacija ima period kada nastupi neshvatljiv pad u igri.

Selektor Duško Ivanović je tražio minutu odmora, a onda su opet uslijedili problemi sa zapisničkim stolom, te je taj odmor potrajao skoro pet minuta.

Nakon pauze, naši momci su odigrali uigranu akciju na Mitrovića, ali njegov šut za tri poena nije ušao, a s druge strane Johnson je pogodio koš i smanjio prednost na samo 8 poena razlike. Zatim slijedi naš napad i isforsiran šut Mirze Teletovića sa velike udaljenosti, koji je završio na prvom obruču. Na svu sreću, ni Britanci nisu uspjeli pogoditi koš u narednom napadu. Uslijedila je izgubljena lopta sa naše strane, a onda faul nad Mogfordom, koji je realizovao samo jedno slobodno bacanje i smanjio rezultat na 71-64.

Izgledali smo bezidejno u napadu u tim trenucima, te je bilo očito da nam nedostaje pravi organizator igre. Konačno, nakon duže pauze, Nemanja Gordić je uspio da postigne dva poena i poveća prednost na 73-64.

Tri minute do kraja utakmice Mirza Teletović je uzeo stvari u svoje ruke i pogodio dva poena preko Achare za povratak na devet poena prednosti. Minutu i po do kraja i Nemanja Gordić je nakon soliranja pogodio i povećao prednost na 77-66 za Bosnu i Hercegovinu. Do kraja su naši momci rutinski priveli utakmicu kraju za konačan rezultat 80-67.

Bila je ovo važna pobjeda za našu reprezentaciju, te plasman na Evropsko prvenstvo ne bi trebao doći u pitanje. Sigurno je da će to biti mnogo bolje kada se vrate povrijeđeni igraći poput Đedovića i Nurkića, te kada Savez angažuje stranca na poziciji organizatora igre.

Najbolji pojedinac u redovima reprezentacije BiH očekivano je bio kapiten Mirza Teletović. Mirza je večeras ubacio 25 poena, a tome je dodao i 6 skokova, uz 2 asistencije. Pored Mirze Teletovića, slično kao u prethodnim utakmicama, i u ovoj su dobre partije pružili Elmedin Kikanović i Nemanja Mitrović. Oba su ubacili po 12 poena, dok je Mitrović imao značajno bolji all-round učinak, sa 7 skokova i 2 asistencije. Kikanović je pored svojih poena zabilježio još dva skoka. Svoj doprinos pobjedi naše selekcije dali su i Nemanja Gordić i Marko Šutalo sa solidnih 9, odnosno Andrija Stipanović sa 10 poena.

Naši košarkaši zabilježili su sljedeći učinak: Muhamed Pašalić 1, Nedim Buza, Andrija Stipanović 10, Marko Šutalo 9, Nemanja Gordić 9, Elmedin Kikanović 12, Mirza Teletović 25, Miralem Halilović, Nemanja Mitrović 12, Draško Knežević, Adin Vrabac 2, Draško Albijanić

Sport 033