Debitantski nastup Tankovića u dresu engleskog Fulhama

Mladi reprezentativac Švedske naših korijena Muamer Mujo Tanković sinoć je upisao prve minute za prvi tim engleskog premijerligaša Fulham FC.

Ovaj 18-godišnjak u igru je ušao u 87. minuti utakmice FA kupa protiv Norwicha. Utakmica je završena pobjedom Fulhama od 3-0 a strijelci su bili Bent u 16., Dejagah u 41. te Sidwell u 68. minutu susreta.

Muamer Tanković je rođen u februaru 1995. u Švedskoj. Roditelji su mu porijeklom iz okoline Srebrenice, a nadimak Mujo mu je dala sestra po hit-komediji Mujo i Haso gdje Milan Pavlović i Enis Bešlagić tumače popularne likove iz viceva o Muji i Hasi. Čak i u Engleskoj ga pojedini zovu ”Mujo” međutim tamo je dosta popularniji pod nadimkom ”Tank”.

U Švedskoj je postao poznat široj javnosti nakon dokumentarne emisije ”Plavo-žuti snovi” vezanoj za Švedsku U-16 reprezentaciju i buduće zvijezde švedskog nogometa.

Kadar iz emisije ”Plavo-žuti snovi”: Kristoffer Olsson (Liverpool FC), Robert Mirosavić (SL Benfica), Muamer Tanković (Fulham FC) i Piotr Johansson (Malmö FF)

Karijeru je započeo u švedskom prvoligašu Norrköpingu, sa 16 godina je bio na klupi prvog tima, ali nije upisao ni minute seniorskog nogometa te sezone. Nedugo zatim su uslijedili pozivi velikih klubova i iako se činilo da je najbliži Hamburgu čiji tadašnji sportski direktor Frank Arnesen je činio sve da ga dovede, Mujo je izabrao London i Fulham. Iako mu je Arnesen obećao ”desetku” u HSV-u, Mujo je ipak izabrao Fulham, a prevagu je donijelo to što se pri njegovom dovđjenju najviše pitao menadžer prvog tima Martin Jol koji je žestoko insistirao na njegovom dovođenju.

Mujo u društvu švedskog reprezentativca i bivšeg igrača HSV-a Marcusa Berga

Od 1. septembra 2011. godine je član nogometne akademije Fulhama. Uz ugovor sa Fulhamom dobio je i ”bonus-familiju”, ljude kod kojih živi i koji su plaćeni da se brinu da Muji apsolutno ništa ne fali. Ovo je praksa koju koriste svi veliki klubovi kada dovode mlade nogometaše jer na ovaj način žele da im obezbjede što veći mir i socijalnu sigurnost kako bi se oni mogli skoncentrisati samo na nogomet. Živi izvan gradske jezgre Londona iz istog razloga, izazovi metropole i relativno puno novca u džepovima mladih igrača mogu dovesti do ”kratkog spoja” u glavi.

Trenutno je standardan u rezervnoj postavi Fulhama (U-21). Prvi je strijelac rezervne lige sa osam pogodaka i sve je bliže prvom timu. Iako na mjestu menadžera tima više nije Martin Jol (dobio otkaz polovinom novembra) nego bivši pomoćnik Sir Alexa Fergusona, Rene Meulensteen, za kojeg zvijezda Manchester Uniteda Robie van Persie tvrdi da je jedan od najboljih trenera na svijetu. Sigurno je da će Meulensteen znati prepoznati ogromni potencijal koji Muamer Tanković posjeduje i da će ga nastaviti pravilno oblikovati kako bi Mujo izrastao u napadača premijerligaškog kalibra. Nadajmo se da ce taj isti potencijal znati prepoznati i ljudi iz Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i da će u što skorije vrijeme izvršiti ”operaciju Mujo” kako bi mladi Tanković zaigrao u dresu jedne nam jedine.

nogolopta.com