Melburnška bajka samo je početak velike priče bh. tenisa

Damir Džumhur zaustavljen je u 3. kolu Australian opena, gdje je izgubio meč od sedmog tenisera svijeta, Čeha Tomaša Berdiha (Tomas Berdych), 4:6, 2:6, 2:6.

Nakon pet ostvarenih pobjeda, tri u kvalifikacijama i dvije u glavnom turniru, naš teniser nije mogao da napravi novo čudo protiv razornog servisera i udarača Berdiha. Damir je ipak i u ovom meču pokazao da ima igru koja može parirati i najjačim svjetskim teniserima, i sigurno je da ćemo u narednom periodu od njega doživjeti još mnogo radosti.

Teniska eksplozija Damira Džumhura na Australian Openu donijela je pravu euforiju među svim ljubiteljima sporta, a posebno su sretni ljudi koji rade u tenisu, jer se upravo ovakva stvar trebala dogoditi kako bi pokrenula čitav niz procesa.

Amer Delić nekada je zajedno s Damirom igrao za reprezentaciju BiH u Dejvis kupu, a od kraja prošle godine je selektor. Već godinama su u svakodnevnom kontaktu, a tokom turnira u Melburnu čuju se i po nekoliko puta dnevno.

Delić nije mogao poželjeti bolju uvertiru za meč između BiH i Grčke, koji se igra od 31. januara do 2. februara u dvorani "Ramiz Salčin" na Mojmilu u Sarajevu.

– Damir je ovim uspjehom na Australian Openu napravio veliki korak u svojoj karijeri. Velika je stvar biti među 32 najbolja igrača na bilo kojem gren slem turniru, a još veća je učiniti to prolaskom iz kvalifikacija, i to u ekstremnim uvjetima kakvi su ovih dana u vrelom Melburnu. To je znak da se sav kondicioni rad uoči sezone isplatio.  Očito je njegova kondicija veliki razlog za pobjede – rekao je Delić, koji živi i radi na Floridi (SAD).

Kada je Džumhur gubio od Dodiga sa 0:2 u setovima, Delić je na svom Twitteru napisao: "Loša vijest, Damir gubi sa 0:2; Dobra vijest: ja sam na ovom istom terenu 13 gubio sa 0:2 pa sam prošao u treće kolo Australian Opena." Historija se ponovila.

– Na terenu broj 13 prvo sam 2008. godine gubio sa 0:2 od Huana Monaka (Juan), vratio se na 2:2, ali sam peti set izgubio sa 6:8. Naredne godine ponovo u drugom kolu i opet na terenu broj 13. Gubio sam sa 0:2 od Pol-Anrija Metjua (Paul-Henri Mathieu) i onda osvojio tri seta zaredom, u petom 9:7 – prisjeća se Delić, koji je te godine u trećem kolu poražen od Novaka Đokovića sa 1:3 u setovima.

Već je sada jasno da će mnogo navijača doći da bodri Damira i reprezentaciju u Dejvis kupu, gdje će BiH u ovoj sezoni tražiti prolazak u Grupu 1 Euro-afričke zone.

– Damirov rezultat bit će motivacija za Dejvis kup tim, Fed kup tim i sve mlade tenisere u državi. Iskreno se nadam da su Damirove igre samo početak priče o njemu i bh. tenisu te da će ovo inicirati mnogo veće i bolje stvari u budućnosti – optimista je nekadašnji 60. igrač svijeta.

Avaz