Prosinečki i Marinović objavili spiskove igrača za predstojeće utakmice

Selektor Robert Prosinečki danas je objavio spisak igrača na koje računa za predstojeće utakmice u Ligi nacija protiv Sjeverne Irske i Austrije.

Spisak pozvanih igrača za utakmice sa Sjevernom Irskom i Austrijom

Robert Prosinečki za ovo okupljanje nije pozvao golmana Bournemoutha Asmira Begovića, a na konferenciji za medije je objasnio zašto to nije uradio.

– Vrlo važne utakmice koje igramo tako da ćemo imati pet dana zajedno tako da sam sigurno zadovoljan zbog toga. Mogu reći da nam manje-više svi igrači igraju što je bitno. Neki igrači su povrijeđeni poput Kolašinca koji je povrijeđen, a neki nisu pozvani poslije ću vam reći zbog nekih razloga tako da 20 igrača i tri golmana koja će biti za te dvije utakmice. Nadamo se da će svi biti zdravi, rekao je Prosinečki, te potom dodao:

– Nimalo laka odluka u ovom trenutku. Begovića nisam sada pozvao zbog dva razloga. Prvi je razlog da smo imali putovanje u Bugarsku, pa u Le Havre gdje je tada imao nekih problema, rekli smo da je to u redu. Nakon toga smo imali putovanje u Južnu Koreju gdje je opet imao problema i nije mogao doći tako da sada nisam ga pozvao. Ne znači da neće biti tu ubuduće. Mislim da ne volim igrače koji biraju utakmice i tako da u ovom trenutku nimalo lagana situacija samim tim što on brani veoma dobro. Standardan je u Bournemouthu, ali to je znak da moramo poštovati reprezentaciju, a da ne govorim o tome da su svi išli u Južnu Koreju, 25 sati putovanja, niko se nije pobunio, čak su išli i povrijeđeni igrači. To je jedan od razloga zbog kojih on nije sa nama. Razgovarao sam sa njim, opet ću pričati sa njim tako da kad dođe do njega i on će znati što je. Razgovarao sam sa njim o njegovom nedolasku, dao mi je razloge koji su za njega bili jako veliki, a za mene jako mali. Ne računam na njega u ove dvije utakmice, treba se znati neki red, počeli su dolaziti kako ko hoće, to ne može tako. Napravili smo odličnu atmosferu, momci su pokazali da imaju veliki kvalitet i ponašanjem i radom tako da će se Begović morati zabrinuti da je prvi golman reprezentacije.

Potom je bilo riječi o našim sljedećim protivnicima, reprezentacijama Sjeverne Irske i Austrije.

– Svima nama je bitna ova sljedeća utakmica. Hoćemo stalno se dokazivati i pobijediti. Sjevernu Irsku znam, igrao sam sa Azerbejdžanom dvaput, nisu mijenjali tim šest godina, svi gotovo igraju po Engleskoj, dobri su i kvalitetni pogotovo u Sjevernoj Irskoj gdje im publika pomaže u njihovoj igri. Znaju igrati i hoće igrati pogotovo u kvalifikacijama gdje su nesretno izgubili od Švicarske, bili su blizu odlaska na veliko takmičenje, a u Francuskoj su prošli grupu, odigrali sa Nijemcima jako dobro. Riječ je o dobroj reprezentaciji, mislim da ćemo biti spremni da vidimo sve kvalitete i mane njihove, očekujem da ćemo biti dobri kao što smo bili u posljednjim utakmciama pogotovo protiv Južne Koreje gdje smo dokazali da imamo kvalitet, nastavio je naš selektor i zatim dodao:

– Austrija sa novim selektorom, gledao sam ih protiv Njemačke, ozbiljna su reprezentacija tako da ćemo o njima razmišljati nakon Sjeverne Irske. Imaju kvalitet, disciplinovani su i organizovani. Imaju Alabu i Arnautovića, mislim da su baš dobra reprezentacija.

O pozivanju Elvisa Sarića u reprezentaciju?

– Ne bih se složio, ako pratiš Južnu Koreju mislim da ništa bolja austrijska liga nije od njihove. Elvis Sarić je bio tu, igrao je u Sarajevu, pozvan je u reprezentaciji, odigrao je jako dobro i zato je tu. Na kraju je iz Sarajeva otišao u Aziju i igra standardno, igra dobro tako da je sada pozvan. Sada da li je suvišno ili ne, meni nije. Oba igrača što si spomenuo, i Todorović i Sarić su igrali u PL BiH i kad su pozvani, prodali su se. Sarić ima kvalitete koje ja vidim i koji su meni potrebni za ovu reprezentaciju. Uvijek će biti onih koji smatraju da Južna Koreja nije taj fudbal kao u Evropi. Čak smo Harisa Medunjanina zvali stalno koji igra u ništa boljoj ligi od ove gdje nastupa Elvis Sarić. Ovo je moje mišljenje, moj spisak koji sam ja tako vidio i da se kroz ove četiri utakmice pokazalo da ova ekipa napreduje i da ima kvalitet. Biće uvijek neko ko će reći ”mogao je ovaj, mogao je onaj”, no to su ova 23 igrača koja će igrati protiv Sjeverne Irske i Austrije. Jednostavno su ti igrači na koje ja računam.

O Rade Kruniću i Sanjinu Prciću?

– Krunić je odigrao odličnu sezonu u Empoliju, ima svoje kvalitete i tako da smo ga pozvali da vidimo na šta možemo računati. Nije zbog jučerašnjeg gola nego zato što je cijelu sezonu odigrao jako dobro. Ušli su u prvu ligu tako da je to neki razlog što sam ga zvao. Prcić je otišao u Levante, odigrao jučer 20-ak minuta, on je vezni igrač, a u mom mišljenju vezni red je najvažniji u našoj reprezentaciji. Vjerujem da oni mogu igrati za Bosnu i Hercegovinu.

O Muhamedu Bešiću?

– Ostanak Bešića u Evertonu nam je veliki hendikep jer je Muhamed protiv Bugarske odigrao onako, a protiv Južne Koreje je odigrao odlično. Razlog za to je što je otišao u Boro i igrao je tamo tako da bi svi voljeli da ode negdje, da li na posudbu ili stalni transfer, ali je bitno da igra. Pričaću sa njim, on je momak koji želi igrati i koji ima veliku motivaciju. Počeo je pripreme, igrao je dosta utakmica u Evertonu i kroz te pripremne utakmice je trener odlučio da ne računa na njega. On će sigurno morati otići negdje da bi bio pravi za našu reprezentaciju.

Mnogo igrača je promijenilo klubove u ljetnom prelaznom roku, a to raduje selektora jer su svi otišli na bolje.

– Dosta igrača je promijenilo klubove, otišli su svi na bolje. Igrali su za reprezentaciju, to je pomoglo. Vranješ u Anderlecht, Todorović u Salzburg, to mi je drago i sigurno je da će više napredovati.

Selektor će nastaviti pratiti Premijer ligu Bosne i Hercegovine jer je svjestan da je tu budućnost reprezentacije.

– Gledam manje-više sve utakmice preko televizije. Gledao sam Sarajevo na Koševu, bila je dobra utakmica protiv Zrinjskog. Željezničar-Sarajevo možda i najbolja što sam gledao u našoj ligi. Ne znam da li sam jedini selektor koji je pozvao toliko igrača iz Premijer lige BiH, vidio sam da oni imaju kvalitet, pratićemo i dalje sve utakmice i sve ove igrače koji su potencijalni, to jest o kome razmišljamo da bi mogli igrati za seniorsku reprezentaciju. U mladoj reprezentaciji imamo Gojaka, Lončara, to su sve dobre stvari za našu reprezentaciju tako da ima budućnosti sigurno u bh. fudbalu.

Selektor mlade fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Vinko Marinović danas je objavio spisak igrača za utakmice sa Švicarskom i Rumunijom.

Spisak pozvanih igrača za utakmice sa Rumunijom i Švicarskom

Marinović je pojasnio da na ovoj utakmici ne može računati na trojicu fudbalera od kojih su dvojica u A reprezentaciji.

– Ne možemo računati jedino na dva igrača koji su u A reprezentaciji, Eldara Ćivića i Darka Todorovića, a također i Azir Muminović je povrijeđen, pa ni na njega ne možemo računati, istakao je Marinović i dodao:

– To su uglavnom igrači koji su bili u ovim kvalifikacijama, imamo tri nova mlada igrača, nadam se da neće biti povreda i da će svi igrači doći zdravi na okupljanje.

Selektoru Marinoviću je drago što su dva igrača iz mlade prešli u seniorsku reprezentaciju naše zemlje jer je to svrha U21 reprezentacije.

– Meni je izuzetno drago što su naša dva igrača u seniorima, to je za njih ogroman stimulans, oni su to zaslužili i mi u suštini treba da služimo za to, da što više igrača pripremimo za A reprezentaciju. Ponosan sam na to. Fale nam ta dva igrača naravno, tražićemo alternative. Ima ostalih igrača koji trebaju da se nametnu. Mislim da je seniorska reprezentacija ispred svih i da bi to trebao biti naš cilj. Nadam se da će u budućnosti biti još kandidata za seniorsku reprezentaciju.

Selektor se nada da će momci u sljedeće dvije utakmice dati sve od sebe i da će ostalo rezultat pokazati.

– Teško je pričati o bodovima. Zavisi koliko će ostale grupe osvojiti bodova i koliko će nam trebati za odlazak. Imamo dvije utakmice ispred sebe, igrali smo već sa njima, to su dvije izjednačene reprezentacije, imamo i mi kvaliteta, nadam se da će momci sa jednim pristupom dati sve od sebe. Ostalo će rezultat pokazati, najbitnije je da oni daju sve od sebe, treba ići jednu po jednu. Švicarska nam je najbitnija sada, pa onda ćemo pričati o Rumuniji. Portugalci su najkvalitetnija reprezentacija ovdje, ali teško je pričati o bodovima.

O Amiru Hadžiahmetoviću?

– Hadžiahmetović je imao problema prošle sezone, sada je zdrav, bori se za ekipu. Amir je kvalitetan igrač za ekipu, imamo dvije utakmice i ono što je meni bitno je da ga imamo tu i da ga pregledamo jer se radi o kvalitetnom igraču. Imamo dobar izbor na toj poziciji, ali on je svojim iskustvom dobrodošao ekipi tako da sam se vodio time.

Obje reprezentacije će se okupiti 3. septembra, senioru u hotelu Austrija na Ilidži dok će se mlada reprezentacija okupiti u Trening kampu u Zenici, a detaljan plan priprema će biti objavljen na zvaničnoj stranici Saveza.

Sport1.ba/ N/FSBIH / BHF PRESS