Petrović: Imamo dobru osnovu

Uvodnih sedam dana u Sarajevu je prošlo. Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pripreme za Evropsko prvenstvo danas nastavlja u Kranjskog Gori, praktično u ambijentu kakav nas očekuje i u septembru na završnici EP-a u Sloveniji, jer ćemo utakmice grupe B igrati u obližnjim Jesenicama.

Selektor Aleksandar Petrović uoči današnjeg odlaska u Sloveniju kaže da nema riječi kojima bi opisao zadovoljstvo nakon sedmice priprema u našem glavnom gradu.

– Obavili smo sve što smo htjeli, nemam primjedbi ni na ponašanje niti na intenzitet rada. Prostim okom je vidljivo da su svi igrači došli na pripreme u relativno dobrom stanju, bez viška kilograma.

Neko manje, neko više, ali svi su ispoštovali program koji im je prije okupljanja poslao naš kondicioni trener Jure Šango i te dvije sedmice radili su na sebi. Recimo, imamo košarkaša, a neću reći njegovo ime, koji je stigao s osam kilograma manje nego u ovo vrijeme prošle godine. Mislim da ti statistički podaci dovoljno govore – kaže Petrović.

Jedan od glavnih zadataka u Kranjskoj Gori bit će da se u formu dovedu i naša dva bitna aduta, kapiten Mirza Teletović i naturalizirani američki plejmejker Zak Rajt (Zack Wright), koji će se u narednim danima priključiti reprezentaciji.

– Imamo dobru osnovu i moramo gledati da Zaka i Mirzu dovedemo do ovog nivoa, koji je veoma visok – ističe Petrović.

Podsjetimo, naš kapiten i krilo Bruklin netsa, prema sporazumu NBA lige i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), na reprezentativnim pripremama ne smije biti više od pet sedmica pa će s ostatkom ekipe početi trenirati 31. jula.

Dva dana ranije u Kranjskoj Gori očekuje se Rajt, koji se nedavno oženio i dobio je dozvolu stručnog štaba da se naknadno priključi timu.

Ostali reprezentativci su Filip Adamović, Nemanja Gordić, Muhamed Pašalić, Nihad Đedović, Marko Šutalo, Adin Vrabac, Dalibor Peršić, Miralem Halilović, Ante Mašić, Edin Bavčić, Elmedin Kikanović, Nedžad Sinanović i Andrija Stipanović.

Novi put u Sloveniju predviđen je za 12. avgust. U dvorani u Celju, Jesenicama i Koperu odigrat ćemo između 13. i 17. avgusta četiri kontrolna meča s Gruzijom (dva puta), Slovenijom i Rusijom.

Avaz