U18: BiH bolja od Finske, protiv Španije za plasman na Svjetsko prvenstvo

Juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine na korak je do plasmana na Svjetsko prvenstvo.

Naši mladi košarkaši danas su porazili selekciju Finske rezultatom 95:72, u utakmici za razigravanje za plasman od 5-8. mjesta na Europskom prvenstvu u Turskoj, pa će se sutra protiv Španije boriti za petu poziciju koja vodi na Svjetsko prvenstvo naredne godine.

Očekivalo se da nakon lošeg otvaranja utakmice sa Francuskom, naši juniori danas bolje uđu u meč, što su i uradili. Od prvog minuta zaigrali su agresivno i poveli sa 8:0. Vrlo brzo bh. juniori došli su i do dvocifrene prednosti – 19:8, ali su Finci koristili svaku našu i najmanju grešku, u ovom periodu bili bolji pod košem, pa je nakon deset minute igre rezultat iznosio 22:19 za BiH.

Druga četvrtina pripala je našoj reprezentaciji. Nakon pogotka Nikole Marića u 12. minutu bh. juniori su imali zalihu od devet poena – 27:19. Finci se, ipak, nisu namjeravali lako predati. Trudili su se da trojkama kazne svaku našu grešku, ali ovoga puta protivnik je bio taj koji je jurio rezultat. Naši momci su kontrolisali meč, te je nakon odigranih 20 minuta prednost BiH iznosila 14 poena – 45:31.

Ako su u prvom poluvremenu Finci i uspijevali da na trenutke ugroze visoko vodstvo našeg tima, u trećoj dionici to nije bio slučaj. Izabranici Josipa Pandže bili su bolji i kvalitetniji od rivala i to su pokazali na terenu. Držali su sve konce igre u svojim rukama i u 28. minutu imali i 20 poena prednosti – 62:42.

Pred početak odlučujuće, posljednje četvrtine rezultat je iznosio 67:51 za BiH.

Naši juniori su se razigrali u posljednjoj dionici i vrlo brzo uvećali prednost. U 36. minutu ona je iznosila čak 21 poen u korist našeg tima (81:60). Pobjednik se već tada znao.

Statistički učinak juniora u utakmici protiv Finske
Statistički učinak juniora u utakmici protiv Finske

Izabranike Josipa Pandže još jedan stepenik dijeli od plasmana na Svjetsko prvenstvo naredne godine. Da bi ga preskočili, naši momci trebaju sutra od 14:15 sati savladali selekciju Španije u utakmici za peto mjesto na Europskom prvenstvu u Turskoj.

KS BIH/BHF PRESS