Srbija odnijela bodove iz Skenderije

alt

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras u Sarajevu od Srbije u drugom susretu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Gosti su slavili rezultatom 24:21.

Naši momci sjajno su otvorili utakmicu. Agresivnom odbranom i kreativnom igrom u napadu, prednost se povećavala iz minute u minut. Bh. tim funkcionisao je dobro u svim linijama, a posebno kvalitetne partije igrali su golman Tahirović i sjajni pivot Toromanović. Srbijanci su bili neprepoznatljivi, i nisu podsjećali na tim kojeg smatraju jednim od najboljih na svijetu. Jedina svijetla tačka bio je golman Darko Stanić koji je ”skidao” šta se moglo, i držao svoj tim u rezultatskom priključku. Na odmor se otišlo s vodstvom naših, bilo je 12:8.

U nastavku potpuno drugačija slika na terenu. Dominacija naših nestala je u potpunost. Srbijanci su se razigrali, prednost se topila da bi gosti u 45. minuti utakmice prešli u vodstvo. U tim trenucima ništa nije polazilo za rukom našim momcima koji su bezidejnom igrom podsjetili na blijedo izdanje iz Austrije. Razigrao se Nenadić koji je pogađao iz svih pozicija i kako se približavao kraj utakmice, sve je bilo jasnije da će naši pretrpjeti i drugi poraz u kvalifikacijama.

Stečenu prednost, gosti su znalački čuvali da bi na kraju trijumfovali sa 24:21.

Bio je ovo drugi poraz našu reprezentaciju koja je tako već na samom početku kvalifikacija, ostala skoro bez šansi za plasman na Evropsko prvenstvo.

Kvalifikacije se nastavljaju u aprilu naredne godine susretima s Rusijom.

Nakon poraza rukometaša BiH od Srbije u Skenderiji, selektor Dragan Marković bio je razočaran, ne samo zbog još jednog poraza već i zbog ponašanja pojedinih rukometaša.

“Stanić je puno bolje branio u drugom poluvremenu, a Tahirović u prvom. Međutim, prevagu je odnijela i dužina klupe srbijanske reprezentacije. To se posebno odnosi na krilne pozicije”, kazao je Marković i dodao da je presudan bio i naš mentalitet i karakter.

“Vidjelo se danas da možemo pobijediti jednu Srbiju koja je favorit grupe, ali ako se budemo ovako ponašali, nema ništa od toga”, kazao je Marković.

Kakav je odnos pojedinih reprezentativaca prema državnom timu vidjelo se na primjeru Adnana Harmandića koji je odbio da uđe u igru u drugom poluvremenu pravdajući se problemima sa koljenom.

Radiosarajevo.ba/Klix.ba