Bilal Šuman objavio spisak igrača za kvalifikacione utakmice u novembru

Selektor rukometne reprezentacije BiH Bilal Šuman objavio je spisak od 26 igrača na koje računa za susrete protiv Španije i Austrije u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2018. godine koje će biti održano u Hrvatskoj.

Na spisku se nalaze:
  1. Benjamin Burić,
  2. Mario Blažević,
  3. Nebojša Grahovac,
  4. Nebojša Bojić,
  5. Tomislav Nuić,
  6. Denni Đozić,
  7. Alen Ovčina,
  8. Faruk Vražalić,
  9. Vladimir Vranješ,
  10. Senjamin Burić,
  11. Muhamed Toromanović,
  12. Mirsad Terzić,
  13. Nikola Prce,
  14. Marin Vegar,
  15. Vladan Lončar,
  16. Duško Čelica,
  17. Marko Tarabochia,
  18. Ivan Karačić,
  19. Saša Marjanac,
  20. Mario Pavlak,
  21. Josip Perić,
  22. Marko Panić,
  23. Dejan Malinović,
  24. Kristijan Jarak,
  25. Benjamin Čičkušić,
  26. Vojislav Brajović.
Okupljanje je zakazano za 26. oktobar na Ilidži, a prvi meč kvalifikacija BiH igra u Španiji 2. novembra u Valladolidu, dok 6. novembra u Sarajevu izabranici Bilala Šumana dočekuju Austriju.

Na spisku nema petorice igrača, a selektor je pojasnio njihov izostanak.

Što se tiče Josipa Ereša (21) i Mateja Hrstića (20), selektor Šuman je razočaran njihovim ponašanjem kada je u pitanju dres sa državnim grbom. Tačnije, time što BiH smatraju rezervnom opcijom u slučaju da ih Hrvatska ne pozove.

“Ereš i Hrstić su u razgovoru sa mnom izrazili želju da ipak sačekaju mogući poziv druge reprezentacije za koju smatraju da bi bilo bolje nastupati. Ja, kao selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, sam im poželio sreću u daljem nastavku karijere i oni su sami sebi zatvorili vrata naše selekcije. Napominjem da svi igrači koji razmišljaju na sličan način i koji ne žele dati svoj maksimalan doprinos reprezentaciji Bosne i Hercegovine će u buduće imati isti tretman”, poručio je Šuman.

Na spisku se ne nalaze ni Faruk Halilbegović, kojeg je prethodni selektor Dragan Marković izbacio iz reprezentacije “zbog toga što je loš čovjek”, Muhamed Zulfić i Amer Zildžić. I dok se na prvu dvojicu računa u narednom periodu, za Zildžića su vrata reprezentacije za sada zatvorena zbog izbora kluba.

“U ovom trenutku Halilbegović i Zulfić nemaju sređenu situaciju u vezi sa svojim klubovima i već dugo nisu u aktivnoj igračkoj formi te stoga u ovom ciklusu od dvije utakmice nisu pozvani na okupljanje. Na njih će se svakako računati u budućim aktivnostima. Što se tiče Zildžića, za mene je neprihvatljiva njegova odluka da se iz Prve lige Španije preseli u Treću ligu Njemačke koja, prema mom mišljenju, nema reprezentativni potencijal te stoga radije pružam priliku igračima iz Premijer lige BiH”, pojasnio je Šuman.

Klix