Novi Amerikanac u bh. taboru: Zach Wright potpisao da želi dres BiH

Cibonin plej trebao bi debitirati u kvalifikacijama za EP 2013.

alt

Zak Rajt (Zach Wright) i zvanično je potvrdio želju da postane reprezentativac Bosne i Hercegovine.

Američki plejmejker, trenutno član zagrebačke Cibone, nakratko je boravio u Sarajevu i potpisom na neophodne dokumente je pristao na promjenu sportskog državljanstva.

Sada je na Košarkaškom savezu BiH da do kraja provede proceduru čijom bi realizacijom 27-godišnji igrač (188 centimetara) dobio pravo nastupa u bh. dresu.

Ukoliko ne bude neugodnih iznenađenja, Rajt bi trebao debitirati u avgustu ove godine, kada počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2013. u Sloveniji.

Prije Cibone, bivši igrač američkog Central Misuri univerziteta igrao je za francuske klubove Šalon, Le Man i Limož te grčki AGOR.

U Grčkoj je ove sezone sakupio 22 nastupa uz prosjek od 28,5 minuta, 13,5 poena, 5,4 skoka i 4,1 asistenciju, dok je u dresu Cibone u Ligi za prvaka Hrvatske bilježio 20,7 minuta, 8,2 poena, 3,6 skokova i 3,5 asistencija.

Zamjena za Domercanta

Rajt je postao glavna opcija na poziciji naturaliziranog igrača u našoj reprezentaciji nakon što je propao dogovor sa bekom španskog Bilbaa Aronom Džeksonom (Aaron Jackson), koji je bio prvi na listi želja našeg selektora Aleksandra Petrovića.

Mjesto naturaliziranog košarkaša u posljednjih nekoliko godina bilo je rezervirano za Henrija Domerkanta (Henry Domercant), koji je u dresu BiH igrao na dva evropska prvenstva (2005., 2011.).

(Avaz)