Nova imena protiv Irske i Meksika: Sušić zove Stevanovića, Vrančića, Svraku i Vranješa

Dobio sam u proteklom periodu dosta informacija o našim fudbalerima i raspitivao sam se za njih

Miroslav Stevanović, Damir Vrančić, Muamer Svraka i Stojan Vranješ imena su fudbalera koji će u duelima nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine s Irskom i Meksikom 26. i 31. maja u Dablinu, odnosno u Čikagu, možda dobiti priliku da upišu prve nastupe za naš nacionalni tim.

Selektor reprezentacije BiH Safet Sušić najavljivao je već neko vrijeme mogućnost da osvježi ekipu s nekoliko fudbalera koji su to zaslužili igrama u svojim klubovima, a izbor je na kraju pao na ovu četvoricu.

Prvak Rumunije

– Dobio sam u proteklom periodu dosta informacija o našim fudbalerima, raspitivao sam se za njih i pratio ih te zaključio da pozovem ovu četvoricu – kaže Sušić.

Pape se vodio zdravim rezonima. Miroslav Stevanović, član Vojvodine, nudi se već neko vrijeme kroz mladu reprezentaciju, u kojoj je jedan od najboljih igrača.

Dvadesetšestogodišnji Stojan Vranješ bitan je kotačić igre budućeg rumunskog prvaka Kluža, dok je 27-godišnji Damir Vrančić član njemačkog drugoligaša Braunšvajga, ali igra na poziciji zadnjeg veznog, na kojoj smo dosta problematični. Muamer Svraka je, pak, član Željezničara, koji ove sezone hara našom ligom.

Problem u vezi

– O svima njima čuo sam najbolje. Stevanović je kroz mladu selekciju zaslužio da dobije priliku i u jačoj konkurenciji. Vranješ je, pak, prošle zime došao u Kluž kao pojačanje i igra vrlo dobro, a njegova ekipa bit će prvak Rumunije, što nije mala stvar.

Vrančić je zanimljiv zato što je zadnji vezni. Znamo kakva je situacija s Elvirom Rahimićem, a pitanje je i šta će biti s Adnanom Zahirovićem, čija je ekipa ispala iz ruske prve lige. S tom pozicijom u budućnosti ćemo sigurno imati problema, a bit će odlično ako Vrančić pokaže da može doprinijeti timu.

Kada je riječ o Svraki, njega ne zovem samo reda radi, zato što je iz najbolje ekipe u BiH, nego zato što igra dobro, u šta sam se i sam uvjerio – pojašnjava Sušić.

Ibričić će ipak dobiti poziv

Od ostalih imena koja će biti na Sušićevom spisku, neće biti iznenađenja, uglavnom će tu biti svi igrači koji su dobili pozive i za Brazil, izuzev povrijeđenog Saše Papca.

– Doći će i Emir Spahić, ali su male šanse da igra. Jedino ako baš bude insistirao. Bio sam u dilemi za Senijada Ibričića, koji u posljednje vrijeme ima veoma malu minutažu, kao i za Harisa Medunjanina, koji je u nemilosti Makabija, ali kako znam da će mi trebati u kvalifikacijama, odlučio sam ih obojicu zvati – kaže Pape.

Ostali na 27. mjestu

Nogometna reprezentacja BiH ostala je na 27. mjestu FIFA-ine rang-liste sa 792 boda. U odnosu na prošlu, naš tim nije zabilježio nikakav pomak.

Na vrhu, također, nije bilo promjena. Prva je Španija, ispred Njemačke i Urugvaja. Argentina je zamijenila mjesto s Danskom i sada zauzima devetu poziciju.

Kompletan spisak

Na spisku Safeta Sušića su 22 igrača. 

To su: Asmir Begović, Ibrahim Šehić, Mensur Mujdža, Boris Pandža, Emir Spahić, Sanel Jahić, Muamer Svraka, Elvir Rahimić, Haris Medunjanin, Senad Lulić, Miralem Pjanić, Zvjezdan Misimović, Sejad Salihović, Adnan Zahirović, Damir Vrančić, Miroslav Stevanović, Stojan Vranješ, Senijad Ibričić, Vedad Ibišević, Edin Džeko, Mehmed Alispahić i Darko Maletić.

Prvu od dvije prijateljske utakmice reprezentativci BiH igraju u Dublinu 26. maja protiv Republike Irske, dok je prijateljski susret protiv Meksika zakazan za 31. maj u Chicagu (SAD).

Bh. reprezentacija okupit će se 24. maja u dablinskom Hotelu “Radisson Blu”.

(Avaz)