Zlatan Bajramović okreće novi list u životu: Povrede su mi uništile najbolji dio karijere

Želim napraviti nešto kao trener, jer imam iskustvo i znanje

alt

Nakon godina i godina pokušaja da se pod najezdom ozljeda vrati na fudbalski teren, Zlatan Bajramović je silom prilika odlučio okrenuti novu stranicu u svom životu.

Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine i jedan od omiljenih fudbalera koji su ikada obukli majicu s našim grbom, borio se tri godine s različitim povredama i terapijama, ali za povratak na teren nije bila dovoljna samo neupitna čelična volja, jer ga je organizam počeo izdavati.

Bajramović se posvetio trenerskom radu. Dobio je B-licencu i zaposlio se u klubu svoje mladosti Sent Pauliju kao pomoćni trener juniorske ekipe.

Novi početak

– Osjećam se lijepo, počinjem nešto novo u svom životu, i to baš u klubu koji mi je najviše prirastao srcu. Želim da napravim nešto kao trener, jer osjećam da imam dovoljno iskustva i znanja da ga prenesem na nove generacije igrača. Kako će ići, teško je reći, ali imam volju da stječem nova znanja – rekao je Bajramović u telefonskom razgovoru za “Dnevni avaz”. 

Upitan za povredu, Zlatan je snizio ton. Frustrira ga i svaki spomen problema zbog kojih je bio prisiljen završiti karijeru.

– Zdravlje? Ma nemam tu više šta izjavljivati. Sve sam već ispričao po hiljadu puta. Povrede su mi uništile najbolji period karijere. U najboljim godinama, kada sam trebao napraviti onaj konačni iskorak, bio sam prisiljen hodati po ljekarskim ordinacijama i ići s operacije na operaciju. Zato sam na kraju i rekao, neću više na operacije pa kada bi mi i noga otpala – ogorčeno govori Bajramović.

Iako je otišao iz fudbala, problemi nisu nestali.

– Zbog ove posljednje povrede tetive, i sada osjećam posljedice. Bolovi mi otežavaju život. Svakodnevno pokušavam pronaći način da ih makar ublažim kada ih se već ne mogu riješiti, ali džabe… Malo mi je nejasno kako za sve ove godine čak i najbolji ljekari nisu uspjeli riješiti moje probleme – tvrdi Zlatan.

Cilj A-licenca

Ipak, Bajramović ne želi žaliti nego svoju karijeru nastoji pamtiti po dobrom.

– Ne mogu reći da sam nezadovoljan, ne vrijedi misliti o tome šta bi bilo da nije bilo povreda. Te mi misli sada ništa ne pomažu. Izgradio sam dobru karijeru, igrao sam u najboljim klubovima Bundeslige, izgradio sam neko ime, ali iz ove perspektive na to gledam kao na prošlost. Predstojećeg ljeta želim dobiti A-licencu i početi novi život, nadam se bez bolova – rekao nam je Zlatan. 

Nikada potpuno iskorišten

Kratki povratak Zlatana Bajramovića fudbalu 2009. godine, između dvije povrede, podsjetio nas je na njegov, nikada potpuno iskorišteni potencijal. U jednom od posljednjih nastupa za reprezentaciju, protiv Belgije za vrijeme mandata Ćire Blaževića, Zlatan je odigrao jednu od partija života i natjerao nas da se zamislimo kako bi bilo da smo ga imali takvog svih ovih godina.

– Tješi me to što sam odigrao većinu važnih utakmica za reprezentaciju, bila je Danska, pa Srbija i Crna Gora, a malo sam igrao i protiv Portugala u pretposljednjem baražu. Naravno da bih volio da sam igrao više, ali to nije bilo moguće. Želio sam, ali to nije dovoljno kada tijelo neće. Da nemam bolova, vratio bih se, jer ja ni dan-danas nisam prestao vjerovati u svoje mogućnosti. Samo da me ne boli…

Sedam operacija i bezbroj povreda

• Povrede koje je Zlatan Bajramović nakupio u karijeri, previše su i za čitav fudbalski tim. Operisan je čak sedam puta. Ovo su samo neke od povreda koje su ga mučile tokom karijere.
• Serijal je počeo 2001. godine, kada je nastupao za Sent Pauli. Tada je pokidao ligamente desne noge i propustio jesenju polusezonu. Na to se nadovezala upala cjevanice.
• U sezoni 2002/2003. istegnuo je ligamente skočnog zgloba, nakon čega ga je mučio mišić noge.
• U avgustu 2004. stradao mu je aduktor, što je označilo kraj polusezone.
• U sezoni 2006/2007. u dresu Šalkea povrijedio je mišić lista i pauzirao dva mjeseca, a ljeto je, umjesto na pripremama, proveo otklanjajući naslage u koljenu i skočnom zglobu.
• Uskoro, 2008., pojavili su se problemi sa palcem desne noge, koji je operisao tri puta i zbog kojeg je pauzirao 15 mjeseci. Zbog toga mu je “Adidas” napravio specijalne kopačke s jačom zaštitom, ali uzalud.
• U Ajntrahtu, na zimskim pripremama 2009. godine, povrijedio je butni mišić, a na to su se nadovezale povrede lijeve pete i Ahilove tetive. U 2009., povređivao se četiri puta (palac, ligamenti i aduktor) i pauzirao mjesecima, a 2010. i 2011. godinu obilježili su problemi sa petom i tetivom. To je, ujedno, bio i kraj.

Karijera u brojkama

  • 246 utakmica u seniorskoj karijeri, 39 postignutih golova
  • 68 susreta za Sent Pauli od 1989. do 2002., šest golova i jedna asistencija
  • 72 utakmice za Frajburg od 2002. do 2005., 24 gola i pet asistencija
  • 64 nastupa za Šalke od 2005. do 2008., šest golova i tri asistencije
  • 17 utakmica za Ajntraht od 2008. do 2011.
  • 35 utakmica za reprezentaciju i tri postignuta gola

(Avaz)