Savjetovali mu da se ostavi košarke, a sada ga žele u NBA

Vjerujem da ću doći na pripreme i izboriti se za mjesto u sastavu, kaže centar španskog euroligaša Unikahe

alt

Aleksandar Petrović gori od želje da ga priključi našoj reprezentaciji. Na njega je oko bacio i selektor Srbije Dušan Ivković, a već mjesecima je i na radaru NBA klubova.

Ognjen Kuzmić definitivno je sportista u žiži, košarkaš čiji potencijal prelazi standardne, uobičajene granice. A šta kaže sam Ognjen?

Nakon što smo s njim stupili u kontakt u Španiji, gdje trenutno kao posuđeni igrač euroligaša Unikahe iz Malage nastupa za Rinkon u Drugoj ligi, 21-godišnjak iz Grabovice, mjesta nadomak Doboja, sve ove pohvale prima prilično bojažljivo:

Bio i u Finskoj

– Ne znam šta da kažem, da sam sebe hvalim, ispalo bi neskromno. Bolje je da o meni govore stručnjaci. Da budem potpuno iskren, ni sada ne vjerujem da mogu izrasti u nekog tako dobrog igrača. Ne zato što to ne želim nego zato što se toliko stvari izdešavalo da sam u jednom momentu čak i digao ruke od košarke – otvoreno govori Ognjen.

Desilo se to prije nekoliko godina, kada je poslije prvih košarkaških koraka u Doboju ovaj visoki mladić (216 centimetara) otišao na probu u Sloveniju, odakle se kući vratio ispraćen riječima da “je bolje da se liječi nego da igra košarku”.

– Utvrdili su da patim od nedostatka željeza i savjetovali su mi da se prestanem baviti košarkom. Tada sam htio prestati igrati i odlučio sam da nastavim školovanje. Preko mog tadašnjeg trenera u Doboju, koji je radio u Finskoj, otišao sam u tu državu.

No, ni u Skandinaviji nije mogao pobjeći od košarkaškog terena i tu je igrao od 2008. do 2010. Posredstvom poznatog evropskog skauta Koste Jankova (otkrio i Nedžada Sinanovića), inače bivšeg trenera Čelika, Kuzmić se vratio u BiH i sezonu 2010/2011. igrao u zeničkom klubu.

Solidna sezona u Zenici, a još više Ognjenov tada već vidljivi potencijal, bili su razlog da se za ovog momka zainteresira španski div Unikaha, čiji je član postao prošle godine.

– Dok ne stasam, za sada uglavnom igram za Rinkon, s tim da sam u predsezoni i nekoliko zvaničnih utakmica bio i u sastavu Unikahe. Ugovor sam potpisao na tri godine.

Posjeta u Malagi

Ognjenov naredni odgovor bio nam je i najvažniji s obzirom na to da smo ga pitali hoće li ove godine postati član reprezentacije BiH? Selektor Petrović najavio je da će ga pozvati na pripreme u julu uoči kvalifikacija za Evropsko prvnstvo 2013., jer je riječ o košarkašu koji, barem defanzivno, već sada može odgovoriti visokim zahtjevima.

– Nadam se da mogu igrati na tom nivou. Vjerujem da ću doći i pokušati se izboriti za mjesto u timu na pripremama. Znam da su selektor Petrović i generalni sekretar Harun Mahmutović u Španiji, odnosno da, nakon posjete Mirzi Teletoviću, planiraju doći i u Malagu da razgovaramo pa ćemo se tada dogovoriti – kaže Kuzmić.

Time je, praktično, odgovorio na naredno pitanje, vezano uz kalkulacije da ga žele i u selekciji Srbije, o čemu je nedavno govorio Petrović.

– Ne, o tome ne razmišljam niti me je bilo ko u vezi s tim kontaktirao – rekao je Kuzmić.

Dileme zbog drafta

NBA skauti gledali su Kuzmićeve saigrače, a primijetili – njega! Čak se kalkulira da bi mogao biti izabran na ovogodišnjem draftu u junu, ali bi se prije toga morao prijaviti, odnosno obavijestiti NBA ligu da je i njegovo ime dostupno na izboru.

– Zvao me je Jankov, rekao mi je da je nešto slično vidio na internetu. Hoću li se prijaviti, ne znam. O tome trebaju odlučiti Jankov i moj menadžer – rekao je Kuzmić, čiji prosjek u Rinkonu iznosi 24,3 minute, 10,1 poen, 7,5 skokova i dvije blokade.

Todorović je odličan igrač

Kuzmićevi saigrači su još dvojica, nadamo se, budućih bh. reprezentativaca. To su već etablirani član Unikahe, zenički centar Nedžad Sinanović (29 godina), sa 222 centimetra najviši bh. košarkaš, te krilo Dejan Todorović (17, 196), koji s Ognjenom nastupa u Rinkonu.

– S Nedžadom često razgovaram, jer idem i na treninge Unikahe. Što se tiče Dejana, on je iz Mrkonjić-Grada, u maju će napuniti 18 godina, a već je odličan igrač – kaže Kuzmić.

(Avaz)