Bajramović se oprašta od reprezentacije: Šta god uradili, bilo je malo

Odluci selektora ne mogu ništa prigovoriti, tim prije što mislim da je vrijeme za mlađe, kaže već bivši kapiten naše selekcije

Izjava selektora košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Aleksanda Petrovića na pres-konferencije prije nekoliko dana da se “sprema u posjetu kapitenu Mirzi Teletoviću”, koliko god je prošla nezapaženo, ipak je nagovijestila ono što nam je potvrdio i Kenan Bajramović.

A to je da dosadašnji kapiten bh. košarkaša nije više u planovima stručnog štaba BiH, koji želi podmladiti ekipu, te da je odlučio zaključiti reprezentativnu karijeru, mada smo stekli utisak da je u njegovim riječima nešto ostalo nedorečeno.

Kao da je očekivao ipak drugačiji oproštaj od dresa, koji je, za razliku od mnogih drugih, nosio bez kalkulacija i uvjetovanja.

Navijačko ponašanje

– To je odluka novog selektora, kojoj ništa ne mogu prigovoriti, tim prije što mislim da je nakon 10-11 godina, koliko sam proveo u reprezentaciji, vrijeme za mlađe. Već sam se lani planirao oprostiti, ali me je tadašnji selektor Sabit Hadžić pozvao da odigram još Evropsko prvenstvo – kaže Bajramović.

Kenan je u reprezentativnom dresu prošao mnogo toga, od neuspješnih kvalifikacija, razočarenja u baražu pa sve do posljednjeg EP-a u Litvaniji prošlog septembra, na kojem smo, nakon 18 godina, postigli dvije pobjede u prvom krugu EP-a, a jedna nas je dijelila od četvrtfinala.

– Nas je stalno pratio sindrom te jedne pobjede. Kažemo: “Dovoljna nam je jedna”, a kada je postignemo, onda nam je malo pa hoćemo drugu. Kada dobijemo i drugu, e tad već vjerujemo da moramo postati evropski prvaci.

Svi se ponašaju previše navijački, niko nikada nije zadovoljan, a zaboravljaju da smo često u reprezentaciju dolazili o vlastitom trošku, bez osiguranja, riskirali karijere… – govori 30-godišnji košarkaš uz dosta gorčine u glasu.

Ništa bez podrške

Bivši krilni centar zeničkog Čelika i Bosne, a trenutno turskog Banvita, selektoru Petroviću i igračima želi mnogo sreće, ali i onoga što je, kaže, nedostajalo njegovoj generaciji.

– Neću da kažem da smo mi, igrači, bili idealni, znam šta se dešavalo, dosta sam toga vidio i prošao, ali mora nam biti jasno da reprezentacija nikada neće uraditi ono što se od nje očekuje dok država nešto ne uloži i ne stane iza nje – smatra Bajramović, kojem preostaje da se u nastavku karijere fokusira na klupske nastupe.

– Ugovor s Banvitom veže me do kraja sezone. Da li ću ovdje ostati, ne znam. Bitno je da ne bude povreda, planiram igrati dok budem mogao i dok budem imao volje – rekao je Bajramović.

Borba za titulu

Banvit je trenutno treći u prvenstva Turske, finansijska situacija je dobra, status u ekipi također… Kenan nema ni najmanju zamjerku na klub.

– Jedan sam od lidera. Istina, ne igram više po 40 minuta, sada uglavnom između 20-25, ali to je naš koncept i ne žalim se. Što se tiče rezultata, neki pritajeni cilj bila bi nam titula, mada je konkurencija žestoka, nekoliko klubova iz Istanbula ipak je u statusu favorita – kaže Bajramović, uz kojeg u Banvitu nastupa i njegov bivši saigrač iz Bosne, američki centar Lens Vilijams (Lance Williams).

Otac po drugi put

Bajramović je prošlog mjeseca po drugi put postao otac. Nakon kćerke, kojoj su četiri godine, dobio je sina. I dok se Kenan zbog profesionalnih obaveza nalazi u Turskoj, njegova porodica boravi u Sarajevu.

(Avaz)