Harun Mahmutović: "Vrijeme je da država BiH podrži košarku"


Vrijeme je da država prihvati činjenicu da je košarka najperspektivniji sport u BiH i da podrži reprezentaciju koja je sedam puta učestvovala na evropskim prvenstvima – istakao je generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu.
Image

Mahmutović je saopćio da je Košarkaški savez BiH prošle godine morao uklopiti reprezentativne aktivnosti u 40.000 KM koje je država izdvojila, dok susjedne Srbija i Hrvatska u tu svrhu izdvajaju tri, odnosno pet miliona.

On smatra da je bolje prestati praviti dugove ljudima koji pomažu bh. košarkaškoj reprezentaciji u organiziranju priprema i putovanja, te ograditi se od kritika javnosti i medija i mišljenja da KSBiH ne radi svoj posao.

“Ne znam koliko država ima para na raspolaganju, ali mi više ne želimo ulaziti u dugove i stvarati probleme prijateljima. Ako država smatra da je, recimo, kultura bitnija od sporta, onda mislim da svi trebamo znati treba li nam vrhunski sport u BiH ili ne”, kazao je Mahmutović.

Košarkaška reprezentacija BiH će 2012. godine učestvovati na evropskom prvenstvu u Litvaniji, a selektor Sabit Hadžić je već objavio širi spisak igrača na koje računa.

Mahmutović je rekao da je KSBiH već kontaktirao NCAA (univerzitetska liga SAD-a) zvijezdu Adnana Hodžića, rođenog Sarajliju koji “svim srcem želi igrati za BiH”, te Nedžada Sinanovića i Gorana Sutona, a planiran je i angažman jednog naturalizovanog igrača koji igra u Euroligi.

“Suton nikada nije nastupio za Hrvatsku iako je dobio poziv, pa se nadamo da bi mogao igrati za BiH, dok Sinanović želi dobiti špansko državljanstvo, tako da sumnjamo u njegov pozitivan odgovor. Adnan Hodžić je NBA potencijal i sigurno bi bio veliko pojačanje za BiH, a već je pokazao da jako voli svoju zemlju”, objasnio je on.

Na konferenciji je prezentiran novi internet portal Saveza, na kojem se može pronaći mnoštvo informacija vezanih za domaću i svjetsku košarku. Portal će redovno biti ispunjen najnovijim informacijama i rezultatima iz domaćih i stranih liga, uz detaljan prijenos vijesti vezanih za bh. internacionalce.

Mahmutović je napomenuo da je KSBiH uspio dobiti organizaciju evropskog prvenstva za igrače do 20 godina divizije B koje će biti održano u Sarajevu od 14. do 24. jula 2011. godine i dodao da to otvara mogućnost kandidiranja BiH za organiziranje nekog od velikih takmičenja kao što je evropsko prvenstvo.

(FENA)