Rukometaši igraju u Goraždu: BiH potrebna frenetična podrška

Mislim da smo, ubilježivši četiri pobjede u posljednja četiri susreta, zaslužili pomoć navijača, kaže selektor Dragan Marković

Dragan Marković, barem kada je riječ o novinarima, nije od velikih riječi. Prema igračima je slatkorječiv i zna kako svoj neutaživi optimizam prenijeti na svoje izabranike, koji su redom prezadovoljni njegovim znanjem i stručnošću. 

Tajnoviti selektor

Ipak, od njega nećete čuti šta su radili na treninzima, šta uigravaju i kako bi trebala izgledati igra naše selekcije u srijedu protiv Grčke, u utakmici 3. kola pretkvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Španiji 2013. godine.

– Bit će važno mnoštvo faktora, hiljadu, to kako će golmani braniti, kako će sudija suditi… – kaže Marković.

Ipak, nisu li to vanjski uvjeti, na koje ne može računati ni on ni bilo ko? Zašto, onda, uopće igrači treniraju?

– Uigravamo akcije, ne radimo ništa što ne bismo trebali. Može se reći da treniramo onako kao što uobičajeno radi većina ozbiljnih reprezentacija. Najbitnije je da su svi zdravi, vratio se treninzima i Faruk Vražalić i dva dana prije utakmice s Grčkom atmosfera je odlična. 

A to šta ćemo morati igrati protiv njih i kako ćemo se postaviti, nije previše bitno koliko činjenica da ćemo svi morati biti ekstremno borbeni. To je prvi i osnovni preduvjet dobrog rezultata. Igračima mogu oprostiti sve, ali ne i manjak borbenosti. Moramo da ginemo za svaku loptu – kaže Marković.

Puna dvorana

Reprezentacija će još danas i sutra imati po dva treninga dnevno u dvorani “Ramiz Salčin” na Mojmilu, a u srijedu ujutro oprobat će parket goraždanske dvorane “Mirsad Hurić”. Utakmica počinje u 18 sati.

– U srijedu će nam biti potrebna velika podrška navijača. Nadam se da će dvorana biti puna, a atmosfera frenetična. Mislim da smo posljednjim rezultatima, dvjema pobjedama nad Kiprom i sada nad Turskom u pripremnom periodu zaslužili pomoć navijača – riječi su Markovića.

Nisu gledali Grke

Marković i igrači nisu gledali snimak prve utakmice, u kojoj je Grčka savladala Kipar sa 31:13. Uvjerljivih je to 18 razlike, isto onoliko s koliko smo i mi u Markovićevoj debitantskoj utakmici savladali istog protivnika (38:20).

– Nismo gledali utakmicu, ali treba priznati da je rezultat više nego čudan. Ipak, ponavljam, ne želim se zamarati Grcima nego želim što bolje pripremiti svoje igrače. Ako mi budemo na nivou i ispoštujemo ono što dogovaramo, ne bismo trebali imati problema – smatra selektor.

(Avaz)