Okupljanje je apsurdno

Image

Vojislav Raða, selektor rukometne reprezentacije BiH, s obzirom na okolnosti, smatra da bi bilo apsurdno okupiti selekciju u nedjelji EHF-a, koja je na programu od 11. do 18. aprila.

Iako æe veæina selekcija iskoristiti period rezervisan za reprezentativni rukomet u kalendaru EHF-a, takav sluèaj nije sa bh. timom.

“Ima nekoliko razloga zbog kojih se neæemo okupiti u nedjelji EHF-a od 11. do 18. aprila. Prije svega, glavni razlog je nastup juniorske reprezentacije na kvalifikacionom turniru za EP, koji æe od 16. do 18. aprila biti igran u Portugalu. Iz te selekcije htio sam pozvati èetiri ili pet igraèa kako bih provjerio mogu li na njih raèunati u kvalifikacijama za EP 2012. u Srbiji. Uz to, na raspolaganju ne bi mogli imati igraèe iz španskih klubova. Kada na sve to dodamo da je turniru u Grèkoj, na kojem je trebalo da nastupimo, otkazan, onda je jasno da bi okupljanje bilo apsurdno”, prièa selektor Raða.

Uz sve navedene, postoje još neki problemi. Èekamo dozvolu Kongresa IHF-a (Svjetska rukometna federacija) za nastup Danijela Šariæa u dresu BiH, što je, prema rijeèima Raðe, vrlo izvjesno. No, sada je upitan Marinko Keleèeviæ, koji se našao na rezervnom spisku Veselina Vukoviæa, novog selektora Srbije.

“Šariæ sigurno nema pravo nastupa do kraja aprila, tako da ni na njega ne bismo mogli raèunati u nedjelji EHF-a. Meðutim, on bi veæ nakon zasjednja Kongresa IHF-a, koje æe 23. i 24. aprila biti odr¾ano u Rimu, trebalo da stekne pravo nastupa za BiH. Naime, Izvršni odbor Evropske federacije usvojio je naše primjedbe u sluèaju ‘Šariæ’. Jednoglasno su predlo¾ili IHF-u da mu bude odobren nastup za BiH, te da bude izbrisano pravilo C iz Pravilnika, koje mu je stvaralo probleme. Kada je u pitanju Keleèeviæ, mislim da tu neæe biti problema. On æe moæi igrati za BiH nakon aprila. Razgovarao sam s njim prošle sedmice i potvrdio mi je da æe igrati. Sada ostaje da vidimo kako æe reagovati nakon što se našao na spisku rezervi Srbije. Uprkos tome, oèekujem ga u našim redovima, jer ne vjerujem da æe radije prihvatiti da bude rezerva”, ka¾e Raða.

®rijeb kvalifikacionih grupa za Evropsko prvenstvo, koje æe 2012. godine biti odr¾ano u Srbiji, biæe obavljen narednog ponedjeljka (12. april) u Beogradu. Naravno, Raða ima svoje ¾elje uoèi ¾rijeba.

“Volio bih kada bismo iz prvog šešira dobili Hrvatsku, a iz drugog Slovaèku. S obzirom na to da smo mi u treæem šeširu, o protivniku iz èetvrtog ne ¾elim previše razmišljati, jer smo objektivno bolji od svih selekcija. Vjerovatno se pitate zašto bih volio velesilu kakva je Hrvatska? Razlog je jednostavan, to je selekcija koja æe dobiti sve svoj utakmice i kuæi i na strani, a onda je na nama da budemo bolji u meðusobnom ogledu sa Slovacima. No, to su ¾elje, a vidjeæemo šta æe ¾rijeb donijeti. Od njega æe doista zavisiti i sastav naše reprezentacije koji æe iznijeti kvalifikacije”, zakljuèio je Raða, te najavio kako æe prvo naredno okupljanje bh. tima biti krajem maja.

Muhamed Toromanoviæ

Pivot danskog šampiona Koldinga, zbog povrede ligamenata koljena, veæ èetiri mjeseca je van stroja, a prema prognozama, pauziraæe još najamnje dva. Stoga æe selektor Raða na toj poziciji pokušati dati šansu mladim igraèima poput Senjamina Buriæa i Damira D¾ebe.

 22

reprezentacija na rang-listi Evropske rukometne federacije je Bosna i Hercegovina. Zahvaljujuæi tom plasmanu, rangirana je u teæi šešir za ¾rijeb kvalifikacionih grupa za “EURO 2012” u Srbiji. Prva selekcija Evrope je Francuska.

16

selekcija æe nastupiti na Evropskom prvenstvu 2012. godine. Svoje mjesto meðu uèesnicima veæ su osigurali aktuelni šampion Francuska i domaæin Srbija. Ostalih 14 uèesnika doæi æe iz kvalifikacija. Dvije prvoplasirane selekcije iz sedam grupa plasiraæe se na EURO. Kvalifikacije poèinju u oktobru 2010, a završavaju se u junu 2011. godine.

(Nezavisne)