Nakon suspenzije Dominkovića i Čolakovića: Odlazak štetočina koje su uništile bh. fudbal

Dominković potpisao paralelne ugovore o TV pravima za isti period

alt

Komitet za normalizaciju Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine dogovorio je sa Safetom Sušićem novi dvogodišnji ugovor, a u sjeni te informacije ostala je jedna koja će svakom poznavaocu prilika u našem fudbalu sigurno izazvati osjećaj zadovoljstva.

Komitet je, naime, prekjučer suspendirao nekadašnje članove Predsjedništva NSBiH Ilju Dominkovića i Sulejmana Čolakovića i zabranio im kandidiranje na bilo koje funkcije u nogometu do okončanja sudskih postupaka.

Razlog za to je potpisivanje paralelnih ugovora o prodaji TV prava utakmica reprezentacije BiH zbog kojih je u toku sudski proces koji bi Savez, u slučaju poraza u parnici, mogao koštati skoro pet miliona eura.

Silovit odgovor

Naime, Dominković je prije pet godina kao potpredsjednik NSBiH, zajedno s nekadašnjim predsjednikom, pokojnim Milanom Jelićem, potpisao s “Kentarom” ugovor o prodaji TV prava za susrete reprezentacije BiH u periodu od 2010. do 2014. godine.

Oraški funkcioner je dvije godine poslije, kada Jelić više nije bio među živima, mimo svake pameti, isto to učinio i s drugom agencijom “Sportfive”, ali sada kao predsjednik Saveza.

Dominković je u svoju odbranu tvrdio da je ugovor s “Kentarom” bio dogovoren, ali ne i zvanično verificiran i protokolisan pa, kako je Iljo govorio, nije ni mogao biti validan.

No, odgovor švicarske agencije bio je silovit. U martu prošle godine na adresu Saveza stigla je tužba u kojoj je ova agencija od Saveza za obeštećenje zbog kršenja odredbi ugovora sudskim putem zatražila nešto manje od pet miliona eura.

Isto i s “Eronetom”

“Sportfive” se, pak, osigurao protiv moguće parnice “Kentara” i NSBiH, pa je od svake godišnje rate zadržavao dio novca u slučaju da naša kuća fudbala izgubi spor.

Sličnu glupost nekadašnja vladajuća garnitura napravila je i sa dva mobilna operatera u BiH “BH Telecomom” i “Eronetom”. Uoči baraža za Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi, dok je još bio na snazi sponzorski ugovor sa “Eronetom”, čelnici su potpisali novi, ali s “BH Telecomom”.

“Eronet” se poveo primjerom “Kentara” i odlučio tužiti NSBiH zbog jednostranog raskida ugovora. 

Šta će biti s tužbama, tek treba da se vidi, ali je sigurno da je Komitet za normalizaciju izbacio iz bh. fudbala dvije velike štetočine.

Čolaković: Svakako sam dovoljno dao za bh. fudbal!

Iako je u martu 2010. godine reizabran za predsjednika Nogometnog saveza Zeničko-dobojskog kantona, kojim vlada već dugi niz godina, Sulejmana Čolakovića suspenzija Komiteta neće mnogo oštetiti. U jučerašnjem razgovoru s njim stekao se dojam da ga se suspenzija, zapravo, i ne tiče.

– Šta da kažem? Nemam ništa protiv ovoga. Imam dovoljno godina i dovoljno sam dao za bh. fudbal. Još sam prije pet mjeseci rekao da meni sve to više ne treba. Dobro se zna da sam ja tada, kao član Predsjedništva, samo potpisao odluku koju je donio Izvršni odbor. I uvijek bih je potpisao, jer odluke nisam donosio ja nego Odbor – rekao nam je jučer Čolaković.

Dominković: Nisu se udostojili da mi jave

Za razliku od Čolakovića, Ilju Dominkovića suspenzija će mnogo više pogoditi, jer je oraški funkcioner do jučer vršio ulogu predsjednika Nogometnog saveza Federacije BiH.

Zaista je neshvatljivo da je sve do sada opstajao na toj funkciji uprkos šteti koju je nanio svojim angažmanom. Isto tako je nepojmljivo da je jedan Ivica Osim o problemima u bh. fudbalu u proteklih nekoliko mjeseci bio prisiljen razgovarati upravo s čovjekom koji je doprinio njihovom stvaranju! U svom komentaru Dominković je kazao da ne zna ništa o odluci Komiteta.

– Ne bih ništa govorio, jer još zvanično nisam upoznat. Čudi me da se nisu udostojili da mi makar jave za suspenziju – kazao je Dominković.

Spor na Sudu u Cirihu, čeka se ročište

Spor između “Kentara” i NSBiH vodit će se na općinskom sudu u Cirihu, koji se u novembru prošle godine proglasio nadležnim. No, ročište još nije zakazano. Šta će preduzeti Komitet za normalizaciju kako bi amortizirao štetu koju je napravio prošli Izvršni odbor, tek treba da se vidi.

(Avaz)