Pravda za Muniba!

Drugostepena i konačna presuda: Ušanović i Kureš će naredne četiri godine provesti u zatvoru

Žalba na prvostepenu presudu kojom su Munib Ušanović i Miodrag Kureš osuđeni na po 5 godina zatvora današnjom presudom Suda BiH djelomično je usvojena, pa je dvojac iz N/FSBiH osuđen na jedinstvene kazne zatvora u trajanju od po 4 godine, piše “sportsport.ba”.

Danas donešenom drugostepenom presudom žalba koju je uložilo Tužilaštvo BiH, a kojom se tražila oštrija kazna odbijena je kao neosnovana, a žalba branioca optuženih Muniba Ušanovića i Miodraga Kureša je djelimično uvažena, pa je presuda ovog suda od 23.11.2009. godine, preinačena.

Tako su radnje za koje su optuženi oglašeni krivim, pravno kvalifikovane kao produženo krivično djelo Porezne utaje iz člana 210. stav 2., u vezi sa članom 29. i 54. KZ BiH, za koje im je Sud primjenom odredbi iz člana 39., 42. i 48. KZ BiH, utvrdio kazne zatvora u trajanju od po 2 godine, a zatim uzimajući u obzir utvrđene kazne zatvora u trajanju od po 3 godine za produženo krivično djelo Zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3., u vezi sa stavom 1. KZ F BiH, primjenom odredbi iz člana 53. KZ BiH, optužene Muniba Ušanovića i Miodraga Kureša Sud je osudio na jedinstvene kazne zatvora u trajanju od po 4 (četiri) godine.

U ostalom dijelu prvostepena presuda ostaje neizmjenjena.

Ovim su Ušanović i Kureš i definitivno potvrdili rezervaciju za jedan od zatvora u FBiH gdje će u narednom periodu biti proslijeđeni na odsluženje kazne.

{youtube}eZalsTvePyk{/youtube}

(Avaz/BHF PRESS)