Na Turke i Grke bez Danijela Šarića, golmana Barce

altDragan Marković, selektor rukometne reprezentacije BiH, objavio je spisak igrača na koje će računati u dva prijateljska susreta s Turskom krajem ove i dva kvalifikaciona za Svjetsko prvenstvo 2013. protiv Grčke početkom naredne godine.

Na spisku ponovo nema Danijela Šarića, golmana Barselone i trenutno jednog od najboljih čuvara mreže u svijetu. No, golmanska pozicija je najmanji problem kada je u pitanju bh. tim, jer osim iskusnog Enida Tahirovića selektoru su na raspolaganju još dva odlična golmana – provjereni Nebojša Grahovac i perspektivni Benjamin Burić.

”Sa Šarićem sam obavio razgovor i on je definitivno dio ove reprezentacije. Međutim, ima velikih problema s povredom kičme i u Barseloni praktično ne trenira, nego samo brani. To je nezgodna povreda zbog koje nakon utakmice ide odmah na hlađenje kičme i odlučio sam da ne rizikujemo s njim. Moglo bi se desiti da ga izgubimo i mi i Barselona, a to nikome ne bi odgovaralo. Ipak, njemu je 35 godina i takve povrede su zaista opasne. Međutim, ukoliko bude potrebe, on je spreman da pomogne reprezentaciji. U svakom slučaju nalazi se na širem spisku reprezentacije za kvalifikacije. Mislim da u ovom trenutku imamo tri kvalitetna golmana koji mogu iznijeti teret dvije ključne utakmice sa Grčkom”, rekao je Marković za Nezavisne.

Selektor se odlučio za dvije kontrolne utakmice s Turskom, 27. i 28. decembra u Sarajevu, pozvati i Stefana Šubaru i Tarika Vranca, dvojicu mladih igrača. Iako su juniori njih dvojica će dobiti priliku da treniraju sa “A” timom i pokažu šta znaju. Na okupljanje 24. decembra u hotelu “Sarajevo” zbog klupskih obaveza neće doći Tahirović, Adnan Harmandić, Damir Doborac i Nikola Prce. Njih četvorica priključiće se reprezentaciji 4. januara 2012. godine za kada je zakazan dugi dio pripema za dvomeč sa Grcima 11. i 15. januara.

Igrači koje je pozvao selektor Marković su:

  • golmani:
  1. Enid Tahirović (Gepingen, Njemačka),
  2. Nebojša Grahovac (Šamberi, Francuska),
  3. Benjamin Burić (Izviđač MIG);
  • krila:
  1. Vukašin Stojanović,
  2. Mirko Mikić (oba Borac M:tel),
  3. Deni Velić (Nekse, Hrvatska),
  4. Faruk Vražalić (Bosna BH gas);
  • pivoti:
  1. Muhamed Toromanović (Visla, Poljska),
  2. Senjamin Burić (Izviđač MIG),
  3. Vladimir Vranješ (Borac M:tel);
  • bekovi:
  1. Nikola Prce (Naturhaus, Španija),
  2. Ante Kukrika (Tatran, Slovačka),
  3. Dušan Čelica (Katar),
  4. Faruk Halilbegović,
  5. Tarik Međić (oba Bosna BHG),
  6. Marko Panić,
  7. Stefan Šubara,
  8. Ivan Karačić (svi Borac M:tel),
  9. Adnan Harmandić (Veclar, Njemačka),
  10. Damir Doborac (Magdeburg, Njemačka),
  11. Tarik Vranac (Bosna Prevent).

(SCsport)