Selektor Safet Sušić otkrio karte: Na Luksemburg sa šestoricom ofanzivaca

U napadu Džeko i Ibišević, iza njih Misimović, Medunjanin i Pjanić, a gostima će prijetiti i Lulić

Drugog dana priprema za utakmice s Luksemburgom i Francuskom selektor Safet Sušić izašao je pred novinare i objavio da nema ništa novo da kaže, ali je kazao ono najvažnije – sastav.

U prvom susretu s novinarima, prvog dana priprema, Pape je rekao da će reprezentacija Bosne i Hercegovine u duelu s Luksemburgom, iz kojeg nas pobjeda vodi najmanje u baraž za Evropsko prvenstvo, biti ofanzivna kao nikada do sada, a nakon što smo pogledali trening, složili smo se sa Papetom.

Što prije do gola

Edin Džeko i Vedad Ibišević u napadu, a iza njih Zvjezdan Misimović (lijevo), Haris Medunjanin (sredina) i Miralem Pjanić (desno), petorka je koja bi trebala ispuniti Sušiću želju – do poluvremena isprašiti Luksemburg i lišiti nas nervoze.

– Vjerovatno je to to, s tim što imam još dva dana da promijenim mišljenje. Želim ekipu koja će što prije zabiti gol – rekao je Sušić. 

U toj opciji, mjesto u ekipi izgubio je Adnan Zahirović. Mjesto zadnjeg veznog fudbalera pripast će Elviru Rahimiću, a po potrebi će mu pomagati Medunjanin. Zadnju liniju će, očekivano, činiti Mensur Mujdža (desno), Senad Lulić (lijevo) te stoperi Saša Papac i Emir Spahić. Ako pogledamo sve skupa, protiv Luksemburga ćemo na terenu imati čak šestoricu ofanzivaca (pet plus Lulić).

Hasagiću klupa

Iako Kenan Hasagić pokazuje znake oporavka od povrede, na gol će, vjerovatno, Asmir Begović, koji je i jučer na treningu bio u prvoj postavi. S druge strane, dok su oporavljeni Zahirović i Boris Pandža trenirali normalno, Hasagić je i dalje radio odvojeno.

– Hasagić će, vjerovatno, biti spreman, ako ništa drugo, onda da sjedne na klupu – rekao je Sušić.

 Prvi tim pobijedio sa 3:0

Na jučerašnjem treningu fudbaleri su poslije razgibavanja i trčanja igrali Sušiću omiljeni “rukomet”, nakon čega su počeli igrati na skraćenom terenu.

Prva postava protiv rezervi, pojačanih pomoćnim trenerima Tomislavom Piplicom i Elvirom Baljićem, nije fascinirala, ali je pobijedila sa 3:0 golovima Edina Džeke, Miralema Pjanića i Vedada Ibiševića.

Sajmon Li Evans je sudio Modriči

Utakmicu u Zenici vodit će sudija Sajmon Li Evans (Simon Lee) iz Velsa. Ovaj arbitar, koji je još i maratonac i hokejaški golman, nikada nije sudio nijedan susret nogometne reprezentacije BiH, ali je jednom ranije dolazio na Bilino polje, jer je 2008. godine vodio utakmicu pretkola Lige prvaka između Modriče i Dinama iz Tirane (2:1).

Prema njegovoj statistici, reklo bi se da tolerira grublju igru.

(Avaz)