Sušić kvalifikacije želi igrati na Koševu!

Bolje je igrati na nekom neutralnom terenu protiv Francuske, nego pred samo 10.000 ljudi, smatra selektor BiH Safet Sušiæ • Direktorica CSRJU-a Jasmina Poliæ: Uèiniæemo sve da saniramo Koševo, ali nam treba pomoæ 

 

 Image

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Table Normal”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Nakon što je sekretar UEFA Odjela za stadione i bezbjednost Thierry Favre izvršio inspekciju dva najveæa bh. stadiona – Bilinog Polja u Zenici, te Koševa u Sarajevu – u javnost je izašla informacija kako stadion Asim Ferhatoviæ Hase ne ispunjava uslove za odigravanje evropskih utakmica. To direktno pogaða ®eljeznièar i Sarajevo, koji su ovaj stadion prijavili kao teren za domaæe evropske utakmice, ali i bh. reprezentaciju.


“Znam da stadion Asim Ferhatoviæ Hase ne ispunjava uslove, ali vjerujem da æe ljudi koji su zadu¾eni za to uraditi sve da se to riješi u zadatom roku”, nada se selektor nogometne selekcije BiH Safet Sušiæ, koji Francusku ¾eli doèekati na našem najveæem stadionu.

 

Rumunija i Francuska

 

“®elim ove velike utakmice, barem protiv Francuske i Rumunije, igrati na Koševu, prvenstveno zbog finansija, ali i zbog podrške navijaèa. Bolje je igrati na nekom neutralnom terenu protiv Francuske, nego pred samo 10.000 ljudi”, ka¾e Sušiæ.
Direktorica Javne ustanove Centar za sport i rekreaciju Jasmina Poliæ, tvrdi kako je bila na stadionu prilikom posjete sekretara UEFA Thierry Favrea, te dodaje kako je potrebno da se cijeli grad ukljuèi u rekonstrukciju Koševa, kako bi naša dva najveæa kluba, ali i reprezentacija BiH svoje utakmice u Sarajevu.


“Zbog zakona, odnosno raspisivanja tendera ne mo¾emo sve stiæi uraditi na vrijeme. Naravno, daæemo sve od sebe i svojim finansijama (oko 200.000 KM, op.a) æemo zapoèeti potrebne radove, a veæ u ponedjeljak æemo raspisati javni konkurs za izvoðaèe radova, koji æe nastaviti tamo gdje mi stanemo”, ka¾e direktorica Poliæ i dodaje kako su radovi trebali poèeti veæ juèer.


“Cijela obnova stoji oko milion maraka, a to ukljuèuje postavljanje stolica na zapadnu tribinu, sreðivanje VIP lo¾a, mokrog èvora, prostorije za doping kontrolu, prostorija za novinare, reflektorski stub… Uèiniæemo sve da barem do prve inspekcije uradimo veæinu poslova, pa makar morali krenuti u kredit, a oèekujemo da kroz druge institucije u Gradu sakupimo još najmanje 500.000 KM, koji se moraju pronaæi, ukoliko ¾elimo da BiH domaæe utakmice u kvalifikacijama igra na Koševu”, ka¾e Jasmina Poliæ i poziva i ostale opæine u Sarajevu da pomognu rekonstrukciju Koševa.

 

Dva mjeseca roka

 

Prilikom posjete Sarajevu sekretar UEFA Favre najavio i reinspekciju Koševa i to za nešto manje od dva mjeseca, do kada se mora završiti 70 posto planiranih radova na rekonstrukciji. Ukoliko se to ne napravi, stadion Koševo neæe dobiti UEFA dozvolu za odigravanje kvalifikacionih susreta, ali ni dozvolu za kvalifikacione susrete bh. timova u Evropi.
To znaèi da bi ®eljeznièar i Sarajevo svoje evropske utakmice morali igrati na Bilinom Polju u Zenici.

 

(Osloboðenje)