FIBA suspendovala Bremera zbog nedolaska u reprezentaciju BiH!

Odluka FIBA Evrope je konačna, iako je ostavljena mogućnost da se matični savez, u ovom slučaju KS BiH i igrač (Bremer) dogovore oko dalje saradnje

alt

Da FIBA definitivno radi svoj posao i štiti interese državnih saveza pokazala je i današnja odluka njenih čelnika prema kojoj je Ernest Bremer, nesuđeni bh. reprezentativac, suspendovan na godinu dana zbog neodazivanja u dres sa bh. grbom.

Podsjetimo, Bremer je imao operaciju nosa zbog koje je propustio završetak sezone, a kasnije se javio Kancelariji KS BiH i selektoru Sabitu Hadžiću sa molbom za nešto kasnije dolaženje na pripreme. Amerikanac sa bh. pasošem kupovao je vrijeme i nikada se nije priključio pripremama naše selekcije za «Eurobasket 2011» u Litvaniji, no naškodio je samo sebi budući da je zaradio suspenziju od godinu dana.

Odluka FIBA Evrope je konačna, iako je ostavljena mogućnost da se matični savez, u ovom slučaju KS BiH i igrač (Bremer) dogovore oko dalje saradnje. Ukoliko bi KS BiH i Bremer postigli dogovor, FIBA Evrope mogla bi, uz sugestiju krovne kuće bh. košarke, pomilovati Bremera ili mu kaznu preinačiti na novčanu.
Nesuđeni bh. reprezentativac prošlog ljeta promijenio je sredinu, ali ne i zemlju. Umjesto Krasnie Kriyila potpisao je jednogodišnji ugovor sa ekipom Nizhny Novgorod, a u karijeri je igrao još i za PAOK, Unicaja iz Malage, te Bosnu ASA BHT.

Nedavno je FIBA suspendovala trojicu ukrajinskih igrača iz istog razloga i njen stav definitivno raduje jer Evropska prvenstva, ali i ostale velike smotre imaju smisla tek kada su na okupu svi najbolji. Uostalom, «Eurobasket 2011» u Litvaniji bio je jači nego ikada, što je ocjena većine evropskih stručnjaka.

Napori Kancelarije KS BiH, ali i svih iskrenih Bosanaca i Hercegovaca, da na EP pošalju respektabilnu selekciju urodili su plodom. Malo je nedostajalo da se izbori drugi krug. Teško da bi Bremer garantovao takav rezultat, no košarka je sport u kojem je teško bilo šta predvidjeti, tačnije prognozirati. I danas se, nakon toliko vremena, priča o selekciji Makedonije, maestralnom Lesteru McCalebbu. Treba biti iskren pa kazati da ništa od historijskog uspjeha ne bi bilo da Amerikanac nije bio lider tima koji je zadivio Evropu. Parker je srcem igrao za Francuze, Gasol za Španiju, Kirilenko za Rusiju.

Bravo za FIBA i kancelariju KSBiH, prije svih za Haruna Mahmutovića, generalnog sekretara Saveza, ako već ne postoji drugačiji način!

(SCsport)