Sabit Hadžić: Imamo ekipu koja može parirati svakom rivalu

Selektor reprezentacije BiH ugodno iznenađen napretkom Kikanovića

alt

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Sabit Hadžić potvrđuje da na okupu ima ekipu značajnog potencijala, dobro popunjenu na svim pozicijama i sposobnu igrati agresivnu, atletsku košarku.

Hadžić, čiji su košarkaši, njih ukupno 14, jučer imali slobodan dan, ne krije zadovoljstvo tokom uvodnih priprema u Sarajevu uoči nastupa na završnici Evropskog prvenstva u Litvaniji (31. avgust – 18. septembar).

Atletski jaki

– Imamo ekipu koja može parirati svakom protivniku, atletski jaku, s veoma pokretljivim visokim igračima – kaže Hadžić, kojem će ovo biti četvrti EP s bh. reprezentacijom.

Kao igrača koji ga je možda i najviše iznenadio napretkom između dva okupljanja, Hadžić izdvaja Elmedina Kikanovića iako je iza mladog tuzlanskog centra 12 mjeseci pauze zbog pozitivnog doping-nalaza u finišu sezone 2009/2010., dok je bio član Crvene zvezde.

– Mislim da je Kikanović došao jako motiviran, riješen da na velika vrata nastavi karijeru. Bio je najbolji na testovima koje su igrači prošli na početku priprema, a jednako maksimalno pristupa svakom treningu.

Također, došao je fizički znatno jači, dobio je šest-sedam kilograma, što za poziciju na kojoj igra, može biti samo plus – ističe Hadžić.

Turnir u Sloveniji

Najveće nepoznanice bila su naša dvojica igrača s američkih univerziteta. Hadžić kaže da krilni centar Adnan Hodžić i bek Dijego Kapelan posjeduju kvalitet i motivaciju, ali da je njihov problem to što ih tek očekuje aklimatizacija na evropsku košarku.

– U svakom slučaju, Kapelan i Hodžić su u ravnopravnoj konkurenciji s ostalim igračima za mjesto među 12 na Evropskom prvenstvu – kaže Hadžić.

Prve, i to veoma jake provjere, naša selekcija imat će na turniru u Ljubljani (6. – 9. avgust). Šest reprezentacija sa područja bivše Jugoslavije bit će raspoređeno u dvije grupe, a Bosna i Hercegovina će prije utakmice za plasman igrati sa Makedonijom i Srbijom.

U Sloveniji će se Hadžićevim izabranicima priključiti vjerovatno posljednji član bh. ekipe, naturalizirani američki bek Henri Domerkant (Henry Domercant).

Blizu potpisivanja za Bosnu

Hadžić nam je potvrdio da je blizu preuzimanja dužnosti šefa stručnog štaba Bosne ASA BH Telecoma. Ugovor bi trebao potpisati do polaska s reprezentacijom u Sloveniju.

– Ostalo je još da ljudi u klubu finaliziraju neke stvari koje smo se dogovorili, a tiču se igrača i budžeta za narednu sezonu – kaže nekadašnji igrač i trener “Studenata”.

Bremer našao klub

Drugi kandidat za mjesto naturaliziranog igrača u bh. timu Džej Ar Bremer (J. R.) pronašao je novi klub. Američki bek s bh. pasošem ostaje u Rusiji, ali će, umjesto Samare, nositi dres ekipe Nižnji Novgoroda.

– Bremer nam je ranije najavio da će se podvrgnuti operaciji nosa, ali mi ga u svakom slučaju početkom avgusta očekujemo u Sarajevu. Pregledat će ga naši ljekari i procijeniti je li spreman za pripreme s reprezentacijom – kaže Hadžić.

(Avaz)