Sabit Hadžić: Od Jazvina očekujemo dobru odbranu i skok

Stručnom štabu problem predstavlja povreda Alekseja Nešovića

alt

Ermin Jazvin još nije u takmičarskoj formi, ali njegovih 210 centimetara i 125 kilograma svakako mogu pomoći našem timu na predstojećem Evropskom prvenstvu u Litvaniji, ističe selektor Sabit Hadžić nakon što se 31-godišnji centar priključio pripremama reprezentacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Jazvin, nekada igrač Bosne, a od prošle sezone poljskog Čarnija, naknadno je dobio Hadžićev poziv, odnosno nakon što su Ratko Varda i Adnan Hodžić neočekivano otpali iz konkurencije za nastup na EP-u. U prošlogodišnjim kvalifikacijama Jazvin je nastupio u sedam mečeva.

Vratio se Bajramović

– Igrač Jazvinovog profila nedostaje našem timu, koji je ostao na samo četiri visoka košarkaša. Pred Jazvinom je desetak dana da se kroz treninge uvede u formu. Od njega ne očekujemo 30 minuta po meču nego da nam pomogne protiv ekipa koje imaju fizički dominantne centre, odnosno da odigra korektnu odbranu i pruži nam dodatni kvalitet u skoku – kaže Hadžić.

Reprezentativnim treninzima nakon ljekarskih pregleda u inozemstvu, koji su bili neophodni kako bi njihovi ugovori postali punovažni, vratili su se kapiten Kenan Bajramović, novi član turskog Banvita, i Edin Bavčić (Vanoli Kremona – Italija).

Danas se očekuje povratak Gorana Ikonića, koji će, poput Bajramovića, nastaviti karijeru u Turskoj, u dresu Karšijake.

Bitna pitanja

– Veoma je bitno da igrači što prije riješe ova, za njih veoma bitna pitanja i da se čiste glave fokusiraju na ono što nas očekuje – ističe Hadžić.

Za stručni štab problem predstavlja povreda plejmejkera Alekseja Nešovića. Koliko je ozbiljna, bit će poznato nakon specijalističkog pregleda.

– Čekamo da dobijemo mišljenje ljekara, da znamo na čemu smo, posebno zato što uskoro moramo donijeti odluku o tome koji će igrači putovati na EP – rekao je Hadžić.

U utorak protiv Novickog

Planirano je da selekcija BiH u ponedjeljak putuje u Bremen, gdje će u utorak (19.15 sati) igrati protiv domaćina Njemačke, koju predvodi velika NBA zvijezda Dirk Novicki (Nowitzki).

Bit će to prva od tri posljednje provjere za bh. košarkaške uoči odlaska na EP u Litvaniju, koje počinje 31. avgusta.

(Avaz)