Saša Papac: Dosta sam komplicirao svih ovih godina, doći ću ako me Pape pozove

Odlaskom iz reprezentacije BiH otežao sam put, ali na to gledam kao na nešto što se moralo dogoditi

alt

– Što me toliko ganjate, kao da sam Kristijano Ronaldo? – zavapio je Saša Papac kada se jučer u Glazgovu konačno javio na naš poziv.

Saša, inače, izbjegava telefonske pozive. Kaže, mrsko mu je stalno pričati isto, jer nema ništa novo da kaže, a neće da se ponavlja.

Ipak, rekao je nešto, ono što svi želimo čuti. Na pitanje hoće li se vratiti u reprezentaciju Bosne i Hercegovine, koju je napustio krajem 2006. godine, rekao nam je:

 Pape je legenda

– Ako dobijem poziv, doći ću. Što se mene tiče, nema nikakvih problema. Dosta sam svih ovih godina komplicirao.

Papac je već razovarao sa selektorom Safetom Sušićem, koji ga je namjeravao pozvati za kvalifikacione utakmice protiv Rumunije i Albanije. No, tada su zajednički odlučili da se sa pozivom još malo pričeka.

– Pričao sam sa Sušićem. Ne poznajemo se, ali ga veoma cijenim. Velika je legenda. Čim ga čovjek čuje, odmah ima drugačiji odnos prema svemu. Razgovarali smo fino i otvoreno i ne vidim problem da se vratim u ekipu – kaže Papac. 

Pet godina bez reprezentacije dug je period.

– Imam osjećaj da sam odlaskom iz reprezentacije sam sebi otežao put, ali na to gledam kao na nešto što se, jednostavno, moralo dogoditi. Ne mogu reći da za nečim u životu žalim. Je li moglo drugačije ili nije, ne znam. Ako bih o tome razmišljao, onda bih morao cijeli svoj život staviti pod lupu i razmišljati jesam li trebao nešto uraditi ili nisam. Tako je bilo i tačka – tvrdi Papac.

 Nisam ljut

Iako je bio daleko od tima, Saša je zadržao kontakte.

– Održavam dobre odnose sa svima s kojima sam igrao. Nema razloga da budem ljut na nekoga ili da neko bude ljut na mene – rekao je Papac. 

Kraj razgovora s bekom Rendžersa završili smo ponovo pričom o povratku. On bi u duelu s Grčkom bio i simboličan, jer je upravo u utakmici protiv ovog tima 2006. zabilježio posljednji nastup za BiH. Nakon što se raspitao za datum objave Papetovog spiska, Papac je završio razgovor kratko i jasno:

– Ja sam svoje rekao, ostalo nije do mene.

 Bolji smo od Malmea, ali nismo u formi

Rendžersi su loše počeli sezonu. U prvoj utakmici trećeg pretkola Lige prvaka škotski prvak je kod kuće izgubio od švedskog Malmea sa 0:1 i tako doveo u pitanje prolazak dalje.

– Odmah smo na početku sezone sami sebi zakomplicirali život. Prva utakmica i problem. Nije da je Malme neka ekipa, mnogo smo bolji od njih, ali nismo u formi. Nikada kraće pripreme u životu nisam imao. U revanšu će sve zavisiti od nas, ali ne igramo dobro i trebat će vremena da se to složi – kaže Papac.

 Ovo su mi najbolje godine

Papac (31) je na kraju prošle sezone potpisao novi jednogodišnji ugovor s Rendžersima, a o daljnjoj budućnosti ne želi još razmišljati.

– Kako ću i šta ću kasnije, ne znam. Ako se još nešto može osvojiti, super. Fizički se osjećam dobro. Tu i tamo bude malih problema, ali s druge strane, što si stariji i iskusniji, lakše je i igrati i trenirati. Tridesete su i psihički i fizički najzrelije.

Nakon završetka karijere, ne znam šta ću. Znam samo to da se ne mogu zamisliti izvan Glazgova, jer ovo više nije ono vrijeme kada sam mislio samo na sebe. Ipak imam suprugu i djecu koja ovdje idu u školu – rekao je Papac.

(Avaz)