Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019: Engleska bolja od BiH u Walsallu

Ženska A reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je u Walsallu u svom drugom susretu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. poražena od Engleske sa 0:4.

Greenwood je u 8’ izvela slobodan udarac sa ivice kaznenog prostora, ali šalje loptu preko gola. Uzvratio je bh. tim iz kontranapada u 15’ kada je Lidija Kuliš ušla u protivnički šesnaesterac i šutirala iskosa sa lijeve strane, a lopta je završila u rukama golmanice Chamberlain.

Domaći sastav do prednosti dolazi u 19’. Parris je prošla po desnoj strani, ubacila loptu na peterac gdje je Carter proslijeđuje do Steph Houghton koja glavom pogađa mrežu Almine Hodžić. Samo minutu poslije u dobroj prilici se našla Milena Nikolić nakon dodavanja Anđele Šešlije, ali je Chamberlain na vrijeme istrčala ispred svog gola i uhvatila loptu.

Toni Duggan je u 25’ pokušala sa distance, ali pogađa stativu. Parris je u 38’ još jednom prošla po desnoj strani i poslala loptu u peterac gdje je Carter nije zahvatila na najbolji način i ostalo je 1:0. Minutu poslije Duggan je još jednom snažno šutirala sa preko dvadeset metara, ali lopta odlazi pored gola.

Francesca Kirby je u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena pokušala sa ivice kaznenog prostora, a Almina Hodžić izbacuje loptu u korner.

Već na otvaranju drugog poluvremena Engleska udvostručuje prednost. Duggan je centrirala sa lijeve strane, a najviša u skoku je Parris koja sa peterca pogađa za 2:0. Houghton je u 54’ izvela slobodan udarac sa 17 metara i pogodila donji desni ugao bh. gola za 3:0.

Milena Nikolić je u 60’ uspjela da zatrese protivničku mrežu, ali je sutkinja signalizirala prekršaj naše napadačice i poništila pogodak. Kirby u 83’ postiže četvrti gol za Englesku iz jedanaesterca kojem je prethodio prekršaj Aide Hadžić nad Danielle Carter u kaznenom prostoru bh. tima.

Engleska-Bosna i Hercegovina 4:0 (1:0)
Stadion: Bescot, Wallsal.
Sudija: Ewa Augustyn (Poljska).
Sudije asistenti: Kinga Seniuk-Mikulska, Anna Dabrowska (Poljska).
4. sudija: Kirsty Dowle (Engleska).

Golovi: 1:0 Houghton (19’), 2:0 Parris (46’), 3:0 Houghton (54’), 4:0 Kirby (83’-penal).

Žuti kartoni: Nikolić, Hadžić, Kuliš (BiH).

Engleska: Siobhan Chamberlain, Lucia Bronze, Alex Greenwood, Jordan Nobbs, Steph Houghton, Millie Bright, Nikita Parris (81. Melissa Lawley), Isobel Christiansen (73. Josanne Potter), Danielle Carter, Francesca Kirby, Toni Duggan. Selektorka: Mo Marley.

Bosna i Hercegovina: Almina Hodžić, Antonela Radeljić, Amira Spahić (89. Nikolina Milović), Melisa Hasanbegović, Marija Aleksić, Anđela Šešlija (46. Valentina Šakotić), Milena Nikolić, Alisa Spahić (77. Aida Hadžić), Lidija Kuliš, Dajana Spasojević, Amela Kršo. Selektorka: Samira Hurem.

Još jedan susret kvalifikacione grupe 1 je odigran sinoć u kojem je Vels na svom terenu pobijedio Kazahstan sa 1:0.

Bh. tim kvalifikacije nastavlja u utorak, 28. novembra kada u Trening centru NS/FS BiH u Zenici dočekuje Vels.

N/FS BIH