Mladi košarkaši svakodnevno uzimaju ispisnice i odlaze iz BiH!

Ne postoji mehanizam da mladim igračima i igračicama nedozvolimo odlazak. Jednostavno, to je njihovo pravo i uz ovakav odnos ‘njihove’ države ništa ne treba da čudi, kazao je Harun Mahmutović, generalni sekretar

Bh. sport, košarka konkretno, svakodnevno se suočava sa problemom odlaska mladih igrača. Mladići, koji bi trebali činiti okosnicu budućih seniorskih reprezentacija, traže ispisnice kako bi nastupali za Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, ali nije rijetkost ni da oblače dresove selekcija drugih evropskih reprezentacija.

„Ne postoji mehanizam da mladim igračima i igračicama nedozvolimo odlazak. Jednostavno, to je njihovo pravo i uz ovakav odnos ‘njihove’ države ništa ne treba da čudi“, kazao je nedavno Harun Mahmutović, generalni  sekretar Košarkaškog saveza BiH koji je iznio još jedan paradoksalan podatak:

„Iako smo selekcija koja predstavlja bh. državu do sada nismo dobili niti jednu KM. Zar je onda moralno i realno očekivati da se svi igrači odazovu, da dođu u BiH na lošije pripreme nego u svojim klubovima, da rizikuju povrede jer im niko neće snositi troškove osiguranja…“, naglasio je Mahmutović.

Zna generalni sekretar, a znaju i svi pravi Bosanci i Hercegovci da nije sve crno i bijelo. Konkretno, slučaj Emira Preldžića, Hasana Rizvića, Nedžada Sinanovića i Goran Sutona najbolje pokazuje da ima i onih koji su riješili svoju egzistenciju, a koji ne žele nastupati u dresu sa bh. grbom. Pomenuta četvorka jasno je dala do znanja da je BiH ne interesuje i oni su sada završena priča.

Vratimo se na početak. Naša država obiluje talentima. O tome svjedoče spiskovi sportskih selekcija u regionu, u bilo kojoj njegovoj grani. Dovoljno je samo pročitati, pa da se lampice upale. No, zar je moralno osuđivati nekog roditelja koji samo želi da mu dijete ima pravilan razvoj, u sportskom okruženju, daleko od ulice i opasnosti. Čini se da su to u regionu prepoznali, jer kako drugačije okarakterisati podatak da jedna Ljubljana izdvaja oko 60 miliona eura za sport u jednoj godini, Zagreb čak 80, Rijeka 20, Osijek i Niš po desetak…. Sarajevo, kao glavni grad naše zemlje, koji je uvijek imao vrhunske klubove, svim svojim klubovima godišnje izdvoji oko tri (3) miliona KM u cijelom Kantonu. Suma koja nije dovoljna ni za režije, o ostalim stvarima da ne govorimo.

„Vjerujem da smo u cijeloj Evropi na dnu ljestvice kada je riječ o ulagnju u sport, u našu djecu koja su budućnost. Kriza i recesija su prisutne svugdje, novca je sve manje, ali me niko me nemože ubijediti da su gradovi u regionu, posebno Osijek, Split, Niš, Novi Sad… bogatiji od Sarajeva. Ne, riječ je samo o katastrofalnom i sramotnom odnosu države, odnosno gradskih i kantonalnih struktura spram ulaganja u ozdravljenje zemlje“, istakao je Mahmutović.

Definitivno je jasno da će ovakav odnos države BiH spram svojih sportista, ali i djece i dalje donositi samo loše stvari, te da dugo nećemo uhvatiti voz za regionom.

Sve veći jaz
Zbog nemogućnosti finansiranja svih selekcija, što je slučaj i ove sezone, iza seniorskog pogona ostaje velika praznina. KS BiH nije imao dovoljno sredstava, a nema ih ni sada, da u vatru gurne mlađe ženske selekcije, kadetske i juniorske, čije bi igračice za koju godinu činile okosnicu seniorskog tima. Zbog toga mlađe djevojke uzimaju košarkaška državljanstva drugih selekcije, a najsvježiji primjer je Saše Čađo, nekadašnje igračice Željezničara i Mladog Krajišnika koja nastupa za Srbiju.

(SCsport)