Jagodiću mlada, a Musemiću olimpijska reprezentacija

Denijal Pirić, tehnički direktor u NSBiH, proslavljeni nogometni as, sa Josipom Katalinskim sastavio je konačnu listu prijedloga za selektore ključnih državnih selekcija

alt

Denijal Pirić, tehnički direktor u NSBiH, proslavljeni nogometni as, sa Josipom Katalinskim sastavio je konačnu listu prijedloga za selektore ključnih državnih selekcija. Kako su dosadašnjim selektorima mlade, juniorske, kadetske, Branimiru Tuliću, Zoranu Bubalu, Velimiru Stojniću istekli ugovori, «San» saznaje da će Komitet za normalizaciju utorak potvrditi Pirićeve prijedloge za one selekcije koje bi- ako se ukine suspenzija- uskoro mogle na internacionalnu scenu.

Saznajemo i kako je došlo do manjih korekcija. Pirićev je Komitet uvažio želju Safeta Sušića da Borče Sredojević ostane u A timu, pa su se kao kandidati za selektorsku poziciju mlade reprezentacije pojavili Vlado Jagodić, Milomir Odović i Dragan Jović. Po svemu sudeći Tulića će zamjeniti Jagodić koji sa dosta uspjeha vodi Borac, a koji je na najboljem putu da osigura šampionsku titulu.

Abdulah Ibraković bio je siguran kandidat za selektora olimpijske reprezentacije.

– Ibraković nije više tako siguran, a nije ni jedini kandidat za olimpijsku selekciju iz najmanje dva razloga. Prvi je što je on bio prijedlog Sulejmana Čolakovića, a drugi nedavne izjave i ratnička igra njegovog tima u susretu sa Željom. Komitet ima i neke druge prijedloge, poput Amara Osima, Husrefa Musemića i Mehmeda Janjoša – izjavio je za «San» jedan član Komiteta za normalizaciju.

Kako stvari stoje glavni kandidat za olimpijsku selekciju je Husref Musemić, ali nije nemoguće da i Amar Osim preuzme olimpijce. Toni Karačić ostaje glavni kandidat za juniorsku selekciju, ali nije više sigurno da će Sakib Malkočević voditi kadete. Želja članova Komiteta je da se pruži šansa i Muhamedu Konjiću, ali i drugim bivšim asovima koji imaju Profi licencu, ali i iskustvo.

Korigovana lista prijedloga stručnih štabova, saznajemo dobila je zeleno svjetlo Komiteta za normalizaciju, koji su u Pirićevom i Škijinom odabiru prepoznali želju da državne selekcije vode autoritativne, stručne i dokazane osobe.

Bajević, Osim, Barbarez

Iako to niko zvanično ne priznaje, saznali smo kako se uveliko priprema rješenje za selektora A tima kao dugoročno rješenje. Kako istekom kvalifikacija Safetu Sušiću ističe ugovor, u Komitetu se razmišlja samo o tri imena kao novim selektorima A tima. U prvom redu je to Duško Bajević, legendarni «Princ sa Neretve», dokazani stručnjak, istinski ambasador bh. sporta. Osim Bajevića, kao dugoročna rješenja spominju se i Sergej Barbarez i Amar Osim. U neformalnom razgovoru sa članovima Komiteta, saznajemo kako se pitanje selektora A tima neće otvarati sve dok traju kvalifikacija, ali i zbog korektnosti prema Sušića, ali da Savez ne želi imati prazan prostor i da se ne dolazi u situaciju da «konkursom» traže selektora, što se dešavalo, niti da menadžerski lobiji dovode svoje trenere.

(SAN)