FED CUP: BiH u Prvoj grupi E-A zone!

Egipat, Kairo, zemlja 
Druga grupa evro-afričke zone – finale za viši rang:

BiH – Finska 2:1

  • Mervana Jugić-Salkić – Piia Suomalainen 3:6 6:4 6:0
  • Jasmina Tinjić – Emma Laine 1:6 3:6
  • Jugić-Salkić / Tinjić – Laine / Suomalainen 6:1 6:4

alt

Mervana Jugić-Salkić – Piia Suomalainen 3:6 6:4 6:0

Naša najbolja teniserka svih vremena Mervana Jugić-Salkić ima velikih problema na početku prvog seta – Piia Suomalainen odmah pravi break i vodi 0:1, pa se vraća i nakon Mervanina rebreaka i vodi 1:3. Mervana sustiže na 3:3, te kod 3:4 propušta tri break prilike, tako da prvi set pripada Finkinji – 3:6.

Drugi set je suprotnost prvom barem po početku. Igračice mnogo bolje kontrolišu svoj servis pa breaka nema u prvih šset gemova – 3:3. U 7. gemu Mervana nastavlja sa snažnim pritiskom na servis protivnice i napokon uspijeva napraviti preokret – 4:3. Zeničanka bez izgubljenog poena ovjerava taj break – 5:3. Piija osvaja svoj servis gem bez većih problema i dobro počinje naredni (0:30). Ipak, Mervana osvaja četiri poena zaredom i izjednačava u setovima – 6:4.

Treći set kreće u znaku naše teniserke. Prvo pravi break koristeći prvu od tri vezane break prilike (0:40), a onda je sigurna na svoj servis za 2:0. Ponovo Jugić-Salkić prvai break koristeći drugu od tri vezana break prilike i sada je već 3:0. Svoj servis osvaja bez izgubljenog gema – 4:0. Opet Finkinja neubjedljiva na svoj servis (15:40) i Mervana dolazi do velikih 5:0! Sjajan finiš ovog odlučujućeg seta u kome je naša teniserka izgubila svega sedam poena – ima 40:30 i koristi prvu meč loptu za svoju pobjedu i vodstvo reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv Finske sa 1:0. Bravo, Mervana! I nove čestitke, jer je ovo Jugićki bio jubilarni 50. meč u dresu fed Cup reprezentacije BiH i čak 32. pobjeda

Odlučujući duel za prolaz u Prvu grupu evro-afričke zone Fed Cupa reprezentacija Bosne i Hercegovine igra protiv odgovarajuće selekcije Finske. Bit će to njihov treći međusobni susret, s tim da je prvi, iz 2003. godine, pripao Finkinjama, a 2007. nama. Takođe, dvije najiskusnije igračice na obje strane, Mervana Jugić-Salkić i Emma Laine, dobro se poznaju. Oba međusobna singl meča su pripala ljevorukoj Finkinji (2003. i 2010. godine), a u dublu su na nekoliko turnira bile partnerice i sjajno odigrale. Recimo, 2006. su igrale na Wimbledonu i dogurale do 3. kola, što je Mervanin najbolji dubl rezultat na grand slamovima, a osvojile su 2010. dvije vezane 25-ice. Protiv Laine je jednom igrala, i to uspješno, Jasmina Tinjić (2010), a naše igračice poznaju i Piiju Suomalainen (Mervana je nadigrala 2009. u Helsinkiju).

Dakle, nepoznanica nema, a trenutna forma je za nijansu na našoj strani, što će trebati dokazati i na terenu. U drugome meču za prolaz u viši rang takmičenja igraju Portugal i Gruzija.   

Jasmina Tinjić – Emma Laine 1:6 3:6

PRVI SET – Jasmina Tinjić je loše ušla u meč protiv finske prve ploče, iskusne Emme Laine. Protivnica joj je oduzela prva dva servisa i došla do ubjedljivih 0:4. Jasmina napokon dolazi do daha i osvaja svoj prvi servis gem tek u trećem pokušaju – 1:4. I to je bilo sve od naše teniserke u uvodnom setu – 1:6.

DRUGI SET – Nažalost, Tinjić ne uspijeva uhvatiti korak sa Finkinjom. U drgom gemu pravi svije dvostruke servis greške u najosjetljivijim fazama (pruža direktne break prilike), što Laine koristi i već vodi sa 0:3. Jasmina uspijeva sačuvati svoj naredni servis gem, a onda bez izgubljenog poena napraviti svoj prvi break u meču – 2:3. Tinjić osvaja i naredni gem, na svoj servis, mada je taj udarac i ne služi najbolje (opet je napravila dvije duple, ali to ovaj put, srećom, nije bilo kažnjeno). Sada je 3:3. Finkinja se ipak vraća, prvo osvojivši svoj servis, a zatim u narednom gemu odolijeva Jasmini i koristi prvu break priliku za 3:5. Sada servira za izjednačenje Finske u ovom duelu. To i čini bez izgubljenog poena.

DUBLJugić-Salkić / Tinjić – Laine / Suomalainen 6:1 5:4

PRVI SET – Dobar početak našeg dubl tima u sastavu Jugić-Salkić / Tinjić. Prva je servirala Mervana i donijela vodstvo od 1:0, a zatim su naše djevojke uzele servis Suomalainen (0:40) i uduplale prednost. U narednom gemu je servirala jasmina i bila uspješna – 3:0. Naše igračice vrše veliki pritisak i na servis ljevoruke Laine i koriste 3. break loptu za lijepu prednost – 4:0. Pet gemi je maratonski i to najviše zbog toga što je Mervana imala malu dekoncentraciju i započela ga sa dvije duple i 0:40. Kasnije se izvukla i uz dosta napora došla do gema – 5:0. Soumalainen napokon uspijeva sačuvati svoj servis i finski tim smanjuje na 1:5. I gem na servis Tinjić počeo je stresno, sa čak 0:40, ali je srećom i on okončan na najbolji mogući način tako da reprezentacija BiH sada vodi 1:0 u duelu dublova koji odlučuje konačnog pobjednika i rkipu koja će naredne godine igrati u višem rangu.

DRUGI SET – Finkinje su prve imale prednost početnog udarca i Laine je to iskoristila – 0:1. Naš tim je na servis Tinjić odmah uzvratio – 1:1. Piia takođe sigurna za 1:2, ali i Mervana za novo izjednačenje – 2:2. U 5. gemu Laine opet ne uspijeva sačuvati svoj servis nakon 0:40, tj. spašava samo jednu break priliku i BiH vodi sa 3:2. Jasmina je takođe sigurna u početni udarac i – 4:2. Međutim, Finkinje dolaze do prilike i koriste je. Prvo Piia dobro servira i doprinosi smanjenju rezultata 3:4, a onda uspijevaju oduzeti servis dosad sigurnoj Mervani – 4:4. Naše djevojke odmah uzvraćaju istom mjerom i dolaze do novog vodstva 5:4. Jasmina ne griješi, u tri koraka je do meč lopte i onda – veliko slavlje. BiH je ponovo u Prvoj grupi evro-afričke zone. Sjajan rezultat! BRAVO!

(tennis.ba)