Osim: Ohrabren sam današnjim sastankom

U Banja Luci je danas održan dugo iščekivani sastanak članova Komiteta za normalizaciju stanja u NS BiH sa članovima FS RS-a i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

alt

Delegaciju FS RS-a predvodili su predsjednik Mile Kovačević, potpredsjednik Staša Košarac i generalni sekretar Rodoljub Petković, dok su ispred Komiteta sastanku prisustvovali Ivica Osim, Darko Ljubojević i Duško Bajević. Nakon sastanka su obje strane iskazale zadovojstvo.

“Za FS RS-a jedan predsjednik nije nikakav problem, postoje druge stvari koje se trebaju posložiti. Prema nama najbitnije je odrediti sistem po kojem bi se birao taj predsjednik”, istakao je Mile Kovačević nakon sastanka.

Predsjednik Komiteta za normalizaciju Ivica Osim istakao je da je nakon današnjeg sastanka vrlo ohrabren i da vjeruje kako će se problemi uskoro riješiti.

“Boli me briga što FIFA i UEFA ne vole da se razgovara s političarima. Spreman sam da sa svima razgovaram. Mislim da je ovaj razgovor pomogao i da smo riješili neke stvari, te da se sve počelo kretati u pozitivnom pravcu”, istakao je Osim.

“Moram reći da sam ohrabren nakon današnjeg sastanka na kojem je iznešeno dosta dobrih prijedloga. Imali smo jedan konstruktivan sastanak na kojem smo vidjeli kako ko vidi riješenje problema”, rekao je Osim.

Prema riječima Mile Kovačevića najvažnije je osigurati sistem po kojem će biti biran jedan predsjednik, a istakao je da isti problem imaju i hrvatski delegati u Skupštini. Naime, prema njegovim riječima potrebno je osigurati da za izbor jednog predsjednika bude potrebno 46 glasova.

“Pristat ćemo na jednog predsjednika ako se vrati sistem glasanja prije 2006. godine. To podrazumijeva tročetvrtinsku većinu i to da predstavnici jednog entiteta ne mogu biti preglasani. Ako se to promijeni FSRS će preporučiti delegatima da pristanu na usvajanje statuta”, kazao je Kovačević.

Ivica Osim je istakao da je zadovoljan što je čuo šta zapravo žele delegati iz FS RS-a, te da će već sutra njihove zahtjeve poslati u sjedište FIFA-e. Osim je vrlo optimističan i vjeruje kako će FIFA uvažiti današnje stavove.

(SportSport)