Mahmutović: Očekujemo da Rizvić i Preldžić kažu žele li igrati u bh. dresu

Od krilnog igrača Fenera ne odustaju ni Slovenija ni Turska

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine očekuje da se Hasan Rizvić i Emir Preldžić definitivno izjasne žele li igrati za svoju domovinu i da zaključi priču koja poprima obrise prave sapunice.

Kako se bliži novi reprezentativni ciklus tako se aktuelizira tema mogućeg povratka bh. igrača koji su primili košarkaško državljanstvo Slovenije pod okrilje našeg saveza.

Negativni signali

alt

Neizostavni, pa čak i glavni dio te priče već dugo su Zeničanin Rizvić (27 godina, 211 centimetara), inače centar prvaka Eurokupa ruskog Uniksa, i Žepčak Preldžić (23, 206), krilo najboljeg turskog kluba Fenerbahče Ulkera.

Generalni sekretar KSBiH Harun Mahmutović očekuje od njih da uskoro kažu jesu li spremni početi proces povratka bh. košarkaškog državljanstva.

– U Ljubljani sam razgovarao s predstavnicima slovenskog saveza koji su me obavijestili da neće kočiti Rizvića u slučaju da želi igrati za reprezentaciju BiH.

Međutim, dosadašnji signali, koji su stizali od njegovog menadžera, jer do kontakta sa samim igračem nikada nije došlo, bili su uglavnom negativni. Pozivam Rizvića da razmisli još jednom – kaže Mahmutović.

Kada je riječ o Preldžiću, situacija je također maglovita.

Veliki interes

alt

Za njega su zainteresirane čak tri federacije – slovenska, čiji je trenutno član, ali je posljednje dvije godine odbijao poziv u reprezentaciju, potom turska i naša, čije je zahtjeve Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) već jednom odbijala (naš je dobio negativan odgovor 2009., turski 2010.).

– Od Preldžića očekujemo da i nama u naredne dvije do tri sedmice potvrdi svoje izjave u medijima, a to je da želi igrati samo za BiH – izjavio je Mahmutović.

Begić u prednosti

alt

Rizvić je igrao za Sloveniju na Svjetskom prvenstvu 2010. u Turskoj. Međutim, očekuje se da će na ovogodišnjem Eurobasketu u Litvaniji prednost dobiti Mirza Begić, centar madridskog Reala i još jedan u nizu bh. košarkaša sa slovenskim pasošem.

U tom slučaju, Slovencima bi višak bio i Preldžić zbog propisa po kojem samo jedan naturalizirani igrač može imati mjesto u reprezentaciji.

(Avaz)