Čelnici FSRS drže nož pod grlom bh. nogometa i odlučno su protiv novog statuta

I dalje je sporno ukidanje tročlanog Predsjedništva NSBiH

alt

Situacija u bh. nogometu je i dalje u pat poziciji. Članovi Komiteta za normalizaciju NSBiH su se nadali pozitivnim pomacima na sastanku sa čelnicima Fudbalskog saveza Republike Srpske, ali do njih nije došlo.

FSRS ne želi da čuje ni riječ o usvajanju statuta koji ukida tročlano Predsjedništvo Saveza. To je nakon sastanka potvrdio i prvi čovjek FSRS Mile Kovačević.

– FSRS će se i dalje nastaviti ponašati prema uputama posljednje Skupštine FS RS. Tražili smo od Komiteta za normaliaciju da se od FIFA i UEFA zatraži da se u novi Statut ugradi modifikovano Predsjedništvo. Dakle, da onaj koji u tom trenutku predsjednik predstavlja bh. Savez u inostranstvu, a da se na toj funkciji rotiraju predstavnici sva tri konstitutivna naroda – rekao je Kovačević.

Na pitanje da komentira stav čelnika Borca koji smatraju da se prijedlog statuta treba prihvatiti Kovačević je odmahnuo glavom.

– Kada FIFA i UEFA kažu nam je Borac partner u razgovorima onda ćemo se i tako ponašati – kaže Kovačević.

Predsjednik Komiteta za normalizaciju Ivica Osim je bio pomalo rezigniran nakon sastanka.

– Ne mislim prositi, niti vući nekoga za rukav. Daj Bože da se možemo sastati s čelnicima FIFA i UEFA kako to traže predstavnici FSRS. Trenutno, situacija je uzmi ili ostavi! Pokušat ćemo se mi sastati s njima, predočiti im zahtjeve entitetskih saveza – rekao je Osim.

“Švabo” je na konferenciji za novinare rekao da mu je “tek sada situacija mnogo jasnija”.

– Nakon Kovačevićevog monologa sada tek smatram da imam uvid u stvari kakve zaista jesu u bh. fudbalu, pojasnio je Osim i dodao:

– Ja sam uvijek optimista, ono čega svakako svi moramo biti svjesni jeste da nam je nož pod grlom.

Zbog dužeg sastanka sa čelnicima FSRS Komitet je odgodio sastanak sa predstavnicima NS HNK koji je trebao biti održan u Mostaru u popodnevnim satima.

Članovima Komiteta Ivici Osimu, Darku Ljubojeviću, Draganu Kulini, Seadu Kajtazu, Ivanu Beusu i Elvedinu Begiću su se na sastanku pridružili i ambasadora Duško Bajević i Sergej Barbarez.

FSRS su predstavljali predsjednik Mile Kovačević, potpredsjednici Saša Košarac i Milorad Sofrenić, te generalni sekretar Rodoljub Petković.

(Avaz)