Izet Hajrović: "Lijepo mi je među Skakavcima"

 

Jedan od brojnih talentovanih fudbalera sa bh. pasošem koji igra u inostranstvu je i Izet Hajrović (19), član Grasshoppersa iz Zuricha, najtrofejnijeg švajcarskog kluba. Izetov rođeni brat Sead (17) je u londonskom Arsenalu gdje igra za U18 ekipu tako da obojica, iako su toliko mladi, imaju sa čim da se pohvale.

 

 

Iako je Grasshoppers po svemu najpoznatiji klub u zemlji satova i sireva, trenutno su tek osmi na tabeli, a Hajrović u razgovoru za SportSport.ba objašnjava uzroke.

„Razlog zašto smo trenutno tek osmi je što smo u prvom dijelu sezone prokockali dosta bodova. Sad igramo mnogo bolje, ali nažalost od izlaska u Evropu nema ništa i cilj je sačuvati status prvoligaša. Grasshoppers je inače veliki klub i trenutno finansijsko stanje je stabilno iako treba napomenuti da je Basel najbogatiji švajcarski tim“, rekao je Hajrović za SportSport.ba.

Popularni Skakavci su u pet mečeva nastavka sezone ostvarili po dvije pobjede (St. Galen 4:1 i Young Boys 3:2) i remija (Thun i XamaX 0:0), a jedino su poraženi od Siona sa 2:0 koji ih je inače pobijedio i u četvrtfinalu Kupa sa 2:1.

„Šteta za taj poraz u Kupu jer smo drugi gol primili dva minuta prije kraja. Uspijeli smo međutim to da zaboravimo i savladamo u vrlo važnoj utakmici Young Boys gdje je presudio upravo moj pogodak u 76. minutu i to nakon što sam ušao u igru u drugom poluvremenu. Moram istaći da je naš trener Ciriaco Sforza koji je bio veliki igrač i odličan stručnjak. Za vikend gostujemo u Luzernu koji je visoko plasiran i to će biti novi težak susret“, prognozira Hajrović koji ove sezone u prvenstvu ima 14 odigranih mečeva uz 2 postignuta gola, u Kupu je na tri susreta bio precizan takođe dva puta, a ima i nastup u revanšu kvalifikacija za Evropsku ligu protiv Steaue kad je njegov tim nesretno ispao na penale od kojih je jedan realizovao baš Izet.

„Zadovoljan sam ovom sezonom i za sad se u budućnost vidim ovdje. U januaru sam potpisao ugovor do 2015. i zaista mi je lijepo u Grasshoppersu. Što se tiče pozicije u timu, najbolje se snalazim kao polušpic, ali kad Sforza to traži od mene igram i u veznom redu i to po desnoj strani. U timu ima još dosta igrača kako iz BIH tako i sa prostora ex Jugoslavije i sa njima se i najviše družim, a u pitanju su između ostalog Boris Smiljanić, Veroljub Salatić i drugi“, kaže Hajrović koji je za prvi tim Skakavaca debitovao još 3.10.2009.

Imate švajcarski i BIH pasoš pa u čijem dresu sebe vidite u budućnosti?

„Ja sam trenutno reprezentativac Švajcarske u uzrastu do 20 godina. Baš sam dobio poziv za mečeve koji se igraju ovog mjeseca kad su nam rivali Italija i Poljska. Vidjećemo šta će biti kasnije u seniorima jer mogu igrati i za Bosnu i Hercegovinu, ali trenutno sam mladi reprezentativac Švajcarske“, rekao je na kraju razgovora za SportSport.ba mlađani Izet Hajrović koji je inače rođen 4. avgusta 1991. u švajcarskom mjestu Brug i visok je 177 cm.


(SportSport)