Šuman: Ne opravdavam ni Rađu ni igrače

Rukometna reprezentacija BiH spala je na veoma niske grane. Doživjeli smo blamažu protiv Estonije. Veliko takmičenje još uvijek ostaje samo san. Bilal Šuman u razgovoru za naš portal kaže kako ne opravdava ni Vojislava Rađu, ni igrače.

“Gledao sam obje utakmice protiv Estonije. Svi su sve kazali i napisali. Rukomet nam je došao na nivo na kojem nije bio nikada od 1996. godine. Trebalo bi da Estoniju možemo pobijediti čak bez selektora, a ne ovako”, rekao je na početku razgovora za SportSport.ba Bilal Šuman, koji je devet godina nosio dres naše reprezentacije.

Neki igrači su bojkotovali nacionalni tim sve dok je selektor Vojislav Rađa. Ipak, Mirsad Terzić, Muhamed Toromanović i Damir Doborac takvom odlukom ne mogu ništa naštetiti selektoru, već samo reprezentaciji.

“Bilo je dosta nesuglasica. Provlači se mnogo pitanja šta nije uredu. Velikim dijelom uzrok lošim rezultatima je bojkot naših ponajboljih igrača. Bojkot ne opravdavam. Kada je došlo do nesuglasica to se trebalo zadržati unutar reprezentacije i odmah se riješiti. Tako da ne opravdavam ni Rađu, jer je trebao naći način da se taj problem prevaziđe”, kaže najbolji strijelac danskog prvenstva 2000. godine.

Dobar dio krivice snose i igrači, jer reprezentativno okupljanje shvataju kao odmor i tako se ponašaju. Neki od njih ne zaslužuju poziv u nacionalni tim.

“Pamtim prvu utakmicu protiv Holandije. Tada smo igrali u dresovima dugih rukava. Mogu reći da nismo imali nikakve uslove. Mnogi igrači su sami sebe finansirali. Opet smo uspjeli dići rukomet. Sada kada vidim da je dvorana u Visokom, gradu rukometa, poluprazna, ne znam. Ne mogu to opisati”, ističe Šuman, dodavši:

“Mora se sve poraviti. Treba napraviti koncept. Moramo znati da igrači koji selektoru kažu ‘da’ da zaista žele igrati za reprezentaciju. Ne da im to bude samo odskočna daska za dalje ili kada dođu kući da olako shvate neke stvari”.

Mnogi Senjanina Maglajliju i Bilala Šumana vide kao idelanu kombinaciju na klupi naše rukometne reprezentacije. No, trenutni trener ženskog tima Koldinga kaže kako se prvo moraju riješiti neke stvari, te da bi tek tada bio spreman razgovarati.

“Prvo treba vidjet šta će biti sa Rađom. Nadam se da će Izvršni odbor vidjeti da ovako više ne ide i da se neke stvari moraju mijenjati”, rekao je Šuman, dodavši za kraj razgovora:

“Magi i ja smo dugo godina zajedno. Dosta pričamo o svemu ovome. Treba vidjeti prvo šta Savez želi, pa se onda može pričati. Ovako više ne ide, mora se napraviti neki koncept”.


(SportSport)